Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАТУРОПЛЕX

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

Бол, печење при мокрењу, често мокрење и неодложна потреба за мокрењем, потом болно измокравање мало или нимало урина, мутна мокраћа и непријатан мирис.

1607427085_Depositphotos_111929504_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ово су само неки од симптома уринарних инфекција . У односу на мушкарце, ризик за уринарне инфекције у свим периодима живота далеко предњачи код жена, осим у пероду одојчета, када је шанса за развој инфекције већа код беба дечака. Жене анатомски имају кратак изводни мокраћни  канал који је у близини аналног отвора, што погодује уласку бактерија у иначе стерилни урин и настанку инфекције. Жене у менопаузи услед недостатка естрогена који штити слузницу, имају склоност за настанак уринарних инфекција, док мушкарцима сличне доби ове инфекције задају тегобе обично услед увећања простате. Статистика каже да ће свака жена у неком тренутку свог живота бар једном осетити непријатне симптоме инфекције, а код сваке четврте ће се та инфекција поновити. Ако се у периоду од године дана јаве 3 инфекције, реч је о рецидивантним, понављајућим инфекцијама уротракта које захтевају посебан опрез и лечење.

У 90 % случајева „кривац“ за уринарну инфекцију је бактерија Е. Цоли (Ешерихија Коли) мада то могу бити и друге бактерије- Стафилокок, Клебсиелла, Бациллус Протеус. Е. Цоли је нормалан становник цревне флоре, а да ли ће се код некога развити  инфекција или не, зависи од вируленције - способности бактерије да изазове инфекцију, али и од стања имунитета уринарног тракта домаћина . Е.Цоли је бактерија која на својој површини има од неколико стотина до чак 1000 „кукица“ којима се качи за зид уринарног тракта. Жене које имају понављане инфекције уротракта су рођењем добиле специфичну слузокожу која погодује Ешерихији да се закачи и ту размножава. Упорност Ешерихије огледа се и у томе што често продире  у дубље слојеве уринарних путева где постаје недоступна за стандарнде третмане лечења, а поново се активира са падом имунитета, или услед прехладе бешике.

Јако је важно лечити уринарну инфекцију, због ризика да се не  прошири на бубреге, и произведе по живот опасне инфекције целог организма. Е. Цоли као и све друге бактерије се лече антибиотицима. Антибиотици су несумњиво лекови који су спасили човечанство, али су исто тако позната њихова нежељена дејства као последица дуже и честе примене. Савремена истраживања су показала да су бактерије у великој мери због честе употребе антибиотика, како би преживеле, временом стекле отпорност, тј. постале резистентне на антибиотике. Резултат ове појаве је да су антибиотици све мање делотворни, бактерије све више отпорне, а инфекције све теже излечиве. Е.Цоли је  често отпорна на стандардне антибиотике који се користе у лечењу уринарних инфекција, због чега инфекција овом бактеријом захтева опрезан приступ терапији. Врло је важно да уринарну инфекцију, нарочито ону која се понавља, испрати лекар. Лекар ће у зависности од тога да ли се инфекција јавља први пут, или се понавља, наложити да се уради уринокултура са циљем да утврди најпре присуство бактерија у мокраћи , а потом и да идентификује бактерију која је изазвала инфекцију. На основу тих резултата и резултата других претрага уколико су неопходне, лекар ће одредити терапију.

Ефикасна помоћ код уринарних инфекција може бити и Naturoplex®, препарат на бази лековитих биљака које су клинички доказано ефикасне у третману  инфекција уротракта. Јединствена формулација биљака из препарата Натуроплеx® ефикасно делује против свих бактерија узрочника уринарних инфекција, посебно Ешерихије Коли, омета њихово везивање за зид уротракта, а додатним испирањем канала уклања бактерије и подстиче њихову елиминацију. Naturoplex® од 1. дана примене отклања  бол, нелагоду и учестало мокрење и друге пратеће тегобе  уринарне инфекције. Својим активним састојцима  Натуроплеx ® природно јача имунитет слузнице уринарних путева и бешике, подиже отпорност на инфекције, и без нежељених дејстава и резистенције ефикасно помаже да се инфекције више не понављају. Може се  користити самостално, или уз антибиотик који Вам лекар пропише.

Уринарне инфекције је могуће превенирати, а о превенцији посебно морају да воде рачуна жене које имају понављане инфекције. Ово подразумева добру хидратацију и унос течности, одржавање хигијене и  адекватно брисање након тоалета, обавезно мокрење пре и после сексуалног односа, употреба биљних и препарата целог плода бруснице, чајева, код жена у менопаузи користан је вагинални естроген, а један од начина јачања имунитета слузнице уротракта је и вакцина. Саветује се ношење комотног веша, избегавање купања у купкама и пени, као и употреба агресивних детерџената за прање веша.

 За жене које имају честе, понављане инфекције бешике, савет је да, у договору са лекаром,  одмах при првој појави симптома започну саме лечење код куће. Због тога је важно да у својој апотеци увек имају неки од препоручених третмана за прву помоћ код појаве инфекције мокраћних канала и бешике.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas