Печурке, богате витамином Д, могу да буду једноставан начин да ојачамо имунитет у периоду када смо мање изложени сунцу.
Укључивање печурака у свакодневну исхрану, посебно код старијих особа, практичан је начин да се очува здравље током хладнијих месеци. Витамин Д има кључну улогу у правилном функционисању одбрамбених механизама организма. Његов недостатак, нарочито од октобра до марта, јавља се због смањене синтезе у кожи услед краћих дана и мањег излагања сунцу.
Стручњаци истичу да је у том периоду важно прилагодити исхрану. Печурке које су биле изложене УВ зрацима могу да садрже знатно више витамина Д, а лако се припремају и не захтевају велика улагања.
Печурке у зимској исхрани старијих особа
Уврштавање намирница богатих витамином Ц, попут цитруса, паприке или кивија, додатно јача имунитет. Нутриционисти препоручују и унос омега-3 масних киселина, које се налазе у орасима, ланеном семену, уљу уљане репице и уљу од ораха. Ова комбинација хранљивих састојака помаже организму да се боље бори против упала.
Печурке лако могу да се додају у разна јела, од пржених оброка, преко крем супа, до омлета. Редовно куповање и конзумирање печурака једноставан је начин да обогатимо исхрану витамином Д без компликованог планирања.
Печурке и витамин Д за боље расположење зими
Стручњаци напомињу да једноставне навике, попут узимања витамина Д, здраве исхране богате витамином Ц, омега-3 киселинама и минералима (међу којима су и печурке), могу знатно да побољшају расположење и отпорност током зиме. У комбинацији са редовним кретањем и превентивним мерама, помажу да хладне дане пребродимо здравије и мирније.
(Мондо)
БОНУС ВИДЕО: