Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стручњак открива које су то ствари које вас САБОТИРАЈУ у започињању здравијег начина живота и како да изборите са њима

Ово су ствари које вас спречавају у одржавању здравих навика

1661613329_salad-g9a999c6fc_1920.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Верујемо да вам се у животу много пута десило да сте почели са посебним режимом исхране, вежбама и генерално здравијим начином живота али када сте стали на вагу видели сте да нисте изгубили ни један једини килограм.

Ово, слажемо се, може потпуно да вас демоларише. Ви сте кренули са снажном вољом и мотивацијом да промените навике, трудили сте се, а ваша одрицања нису уродила плодом. После ове ситуације, поставља се питање, шта даље?

Да ли одустати или својим здравим навикама дати шансу да трају?

Одоговоре на ова питања дала је научница, која се бави одрживим понашањем Мичел Сегар. Научница осим примарног посла, бави се и писањем, а њена књига "Уживање у изборима" говори баш о разлозима који вас саботирају да се окренете здравим животним навикама и како да се изборите са околностима које вам на том путу стоје.

Ово су неки од њих.

Искушење

Фото: Пиxабаy

Ако вам се десило да одлучите да ћете у теретану кренути у понедељак, тај понедељак дође али временска прогноза није каквом сте се надали. Не сија сунце, већ пада киша. Ваш кауч, телевизор и нека брза храна изгледа много привлачније од неке теретане. Ово је тренутак када одлучујете да ипак прескочите вежбање тог дана али обећавате себи да је следећи понедељак резервисан само за вас и теретану.

Оваквим поступцима ви подлежете искушењима који вам се нађу на путу.

-Стално се суочавамо с тим искушењима и она нас удаљавају од онога што желимо да постигнемо. Али оно што људи не знају јесте да искушења која нас "зову" заправо нису оно у шта гледамо. То су заправо наша прошла искуства с тим стварима - каже Сегар.

Ово значи да удобно поподне на каучу уз добар филм, само по себи нема моћ над човеком. Оно о чему се овде ради је заправо емоционална веза људи коју имају са тако проведеним даном.

- Кад схватите зашто вас прошла искуства одвлаче од ваших намера и планова, тад имате више контроле над тим стварима - каже она.

Побуна

Побуна је та сила коју људи доживљавају када започињу с новим планом исхране. Ако људи осећају да би нешто требало да ураде, њихова природна тенденција је да желе да се побуне против тога. Заправо, то је класичан случај "желиш оно што не можеш да имаш" - објашњава она и наводи пример:

- Рецимо да сте на рестриктивној дијети и смете да уносите шећер. Када видите чоколаду, торту, колач, ви то још више желите.  На крају долази до ефекта бујања емоција и ви се побуните против своје намере. И уместо да поједете мало колача, ви ћете појести цео, јер су вам "нешто заборанили".

Прочитајте још: "ХРАНА БОГОВА": Четири разлога због којих је добро јести ГРОЖЂЕ сваки дан

Прилагођавање

Ова ситуација креће обрнуто, из најбољих намера.

- Допустите ми да поставим сцену: на забави сте код пријатеља и опет видите чоколаду или тору. Ви не осећате потребу да их поједете, али вам у том тренутку прилази пријатељ и нуди парче торте или пице. Уместо да се држите свог плана, ви из поштовања узимате нездраву храну и једете - објашњава Мичел.

Она објашњава да је јако лепо што ви имате добре намере, јер не желите да повредите туђа осећања, али оно што би требало да запамтите је да увек морате бринути прво о себи и да кренете од себе, а прави пријатељ ће то разумети и поштоваће ваше изборе.

Перфекционизам

Све претходне три замке на крају воде до перфекционизма.

- Још као мале нас уче да нешто морамо. Али овај начин размишљања "све или ништа" често не успева, јер ако направите један мали погрешан корак, могли бисте сав свој напредак оценити као недовољан. Уместо тога, држите се плана и дозволите себи некад мало предаха и само наставите са добрим навикама. Биће и успона и падова, али на вама је да сваки пут устанете и кренете даље - закључила је она.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas