· · Коментари: 0
здравље

ТОКОМ НЕДЕЉЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗАПАЉЕНСКИХ БОЛЕСТИ ЦРЕВА ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА “ИНФЛАМАТОРНЕ БОЛЕСТИ ЦРЕВА У 12 ЛЕКЦИЈА”

Београд - 19. маја обележава се Светски дан запаљенских болести црева.

1652870335_Monografija-naslovna.jpg
Фото: Јаков Симовић

Инфламаторне (запаљенске) болести црева – (Кронова болест и улцерозни колитис) су хроничне болести које захтевају доживотно лечење. Највећи број оболелих су млади људи чији квалитет живота може бити озбиљно нарушен уколико се болест не дијагностикује и лечи на прави начин.

Аутори Монографије “Инфламаторне болести црева у 12 лекција” Асс. др Срђан Марковић и Проф. др Петар Сворцан су желели да обраде скоро све клиничке ситуације у којима се ови пацијенти могу наћи. Изнете су савремене препоруке. На крају сваког поглавља, налазе се реални прикази случајева из праксе, сликовито приказани, који кроз питања и одговоре стављају читаоца у реалну ситуацију, те на тај начин знање стечено у поглављу налази и своју примену. Рецезенти Академик Проф.др Зоран Кривокапић и Проф.др Његица Јојић су посебно истакли значај ове Монографије, а Проф.др Јојић је навела током промоције да је ”Монографија ИБД у 12 лекција по много чему јединствена. У њој су приказане најновије стручне смернице у препознавању, дијагнози и лечењу пацијената са инфламаторним болестима црева. Књига поред стручног, има и практични значај, јер су на крају сваког поглавља приказани случајеви из клиничке праксе, уз табеларни приказ усвојених алгоритама. Књига је значајна за стручну јавност и пацијенте који болују од ових болести. Аутори монографије са сарадницима долазе из најискуснијег и највећег центра за инфламаторне болести црева.

Фото: Јаков Симовић

Оваквим приступом, омогућено је лекарима да завире у рад референтног ИБД центра КБЦ Звездара. Такође, монографија садржи дијаграме, табеле и слике које ће лекарима олакшати пут ка постављању дијагнозе.

Асс. др Срђан Марковић је на промоцији Монографије истакао: “Монографија је настала из потребе да се сва искуства мултидисциплинарног приступа обједине, како би колеге на једном месту имале све што је потребно, а на основу нашег вишедеценијског бављења пацијентима који болују од Кронове болести и улцерозног колитиса.”

Проф. др Петар Сворцан је поред значаја саме едукације лекара истакао и важност да се пацијенти едукују, јер квалитет живота не мора бити трајно нарушен овом дијагнозом. Уџбеник који је пред нама је резултат рада нашег ИБД Центра КБЦ “Звездара”, који је постигао невероватно добре резулате применом иновативне терапије.

Фото: Јаков Симовић

Аутори ове монографије свакодневно се срећу са пацијентима оболелим од запаљенских болести црева као и компликацијама саме болести, и свесни су колико ширење свести о обољењу значи не само лекарима већ и пацијентима. Укупно се лечи преко 1.000 пацијената у Референтном ИБД Центру КБЦ “Звездара”, док се иновативном терапијом лечи преко 400 људи са најтежим формама инфламаторних болести црева. Одељење гастроентерологије и хепатологије у КБЦ Звездара збрињава пацијенте оболеле од лакших форми боолести, па до најтежих пацијената са запаљенским болестима црева из целе Србије, али и региона.

О КБЦ "Звездара"

Други по величини клиничко-болнички центар у Србији - ка овој установи гравитира око 500.000 становника, а годишње се обави око 300.000 специјалистичких прегледа, роди се око 2500 беба годишње. Годишње буде хоспитализовано 30.000 пацијената. Укупно има 786 постеља, док је у дневним болницама капацитет 100.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.