· · Коментари: 0
ЗАЧИНИ

У Индији се КУНУ У ОВАЈ ЗАЧИН: Спречава КАНЦЕР, подмлађује, а ПОСТОЈИ И У СРБИЈИ

Да ли знате да Индија може да се похвали да има најмање људи са Алцхајмеровом болешћу?

1601134975_Depositphotos_194373386_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Управо овај податак је био повод да се истражују дејства куркуме, будући да Индијци, у просеку, дневно једу три грама овог омиљеног зачина, специфичне ароме и жутонаранџасте боје.

У разним јелима, наравно. Међутим, куркума не побољшава само укус хране, већ има и многобројна лековита својства. То је познато још од давнина, због чега се користила у традиционалној ајурведској, кинеској и тајландској медицини, за ублажавање различитих симптома.

Прочитајте још: БРБЉИВЦИ на послу замајавају запослене, како их УЋУТАТИ?

Слично је и данас, када научне лабораторије свакога дана обаве, у просеку, 70 истраживања о утицају куркуме на наше здравље. Више од 4.000 студија је потврдило њен висок потенцијал у лечењу! За то је заслужно стотинак њених компоненти, од којих је најважнија куркумин.

Стомак је обожава
Куркума ублажава дигестивне проблеме, упале и реуматске болове. Делује антибактеријски на гастритис и чир на желуцу, али и на друге бактерије. Помаже у смањењу лошег, а побољшава добар холестерол. Утиче на смањење ризика од срчаних болести.
Побољшава покретљивост зглобова.

Како је реч о одличном антиоксидансу, делује на уклањање слободних радикала, спречава оштећења ћелија. Благотворна је у случају остеоартритиса, јер умањује бол.

Смањује упале у организму и оксидативни стрес, дакле "окидаче" за многе неуродегенеративне болести, па ето појашњења зашто може да буде добра подршка код Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Уз то, побољшава покретљивост зглобова, помаже у смањењу постоперативних болова... 

Прочитајте још: Да ли ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ову биљку која расте у СРБИЈИ? Лечи РАНЕ, изгорелу косу и ТУГУ

Одлична за све стомачне болести Фото: Депозит

Ипак, најчешће се употребљава код обољења стомака и  Кронове болести, јер отвара апетит и стимулише варење.

Не препоручује се...
Не препоручује се особама које имају камен у бубрегу, онима који узимају антикоагулантне лекове, а у већим дозама ни трудницама.
Лечи Кронову болест и астму.

Стручњаци за традиционалну медицину препоручују је и за лечење астме, кашља, камена у жучи, као и кожних обољења и екцема. Резултати неких студија показују и да куркумин спречава размножавање канцерогених ћелија.

Прочитајте још: Једите ДВА месеца по 12 ШЉИВА дневно: СМРШАЋЕТЕ и бити здрави као ДРЕН

У Кини се, на пример, користи за лечење почетних стадијума рака грлића материце. Посебно се добром показала у стању исцрпљености и умора.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.