Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Знате ли шта је КРОНОВА БОЛЕСТ? Симптоми су ПОДМУКЛИ, а ваше дете може имати ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Паразитарне инфекције код деце данас су скоро сасвим ишчезле. Уместо њих, појавиле су се много опасније болести.

Depositphotos_11564533_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

То су запаљенска обољења црева, која када се открију у детињству имају много тежу форму, отежавају раст и развој и могу да оставе трајне последице.

Прочитајте још: Разведена и поново ЗАЉУБЉЕНА: Зашто страх женама спречава нову СРЕЋУ?

Асистент др Иван Миловановић, педијатар на Одељењу гастреонтерологије, хепатологије и ендоскопије, Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, каже да се највећи број запаљенских болести црева код деце јавља у форми улцерозног колитиса и Кронове болести:

- Обе болести су аутоимунске и првенствено захватају систем органа за варење, али могу да се прошире и на друге органе. Док улцерозни колитис захвата дебело црево, Кронова болест може да се јави у било ком делу органа за варење, али и ван њега, а често су захваћени јетра, кожа, очи, зглобови.
У ком узрасту се најчешће ове болести откривају?

Са којим проблемима се деца сусрећу?
- Они се сусрећу са тегобама које су везане за саму болест. То су чести одласци до тоалета, неконтролисано пражњење, болови у трбуху који ометају свакодневно функционисање, као и низак раст. Има и различитих нежељених ефеката терапије, као што су пролазни губитак косе, акне, повећање телесне масе... Осим тога, ове тегобе се јављају у једном од најосетљивијих периода живота, када су и много мањи симптоми предимнезионирани, а захтеви околине око физичког изгледа и уклапања велики.

Који су типични симптоми ових обољења?

- Тегобе се састоје првенствено од болова у трбуху и дуготрајног пролива, са примесама крви или без њих.

Што је дете млађе теже се примете симптоми.

Међутим, што је дете млађег узраста симптоматологија је неспецифичнија. С обзиром на то да и улецрозни колитис и Кронова болест могу да оставе трајне последице по здравље, важно је да буду правовремно дијагностиковане и на адекватан начин лечене.

Када је потребно оперативно лечење?

- За разлику од прошлих времена, данас је оперативно лечење резервисано за компликације болести као што су сужења или претеће пуцање зида црева. На срећу, имамо добре лекове, па су овакве компликације све ређе.

Прочитајте још: ТРИ разлога зашто су БАЈКЕ боље од цртаних филмова

- Сваки четврти до пети пацијент са дијагнозом запаљенске болести црева је дете. У просеку, болест се јавља око 15. године. Дечаци нешто чешће оболевају од Кронове болести него девојчице, док је полна дистрибуција код улцерозног колитиса једнака.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas