· · Коментари: 0

Три напитка за квалитетнији сан: Стручњаци кажу да вам могу помоћи у борби против несанице

Уколико имате проблем са спавањем, стручнајци саветују да попијете следеће напитке пред одлазак у кревет

1685467629_spavanje-napitak.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Стручњаци објашњавају да три напитка могу да помогну да сан буде бољи. 

"Наша исхрана игра важну улогу не само у количини сна коју добијамо сваке ноц́и, вец́ и у квалитету тог сна. С обзиром на то да пиц́а која конзумирамо чине велики део наше исхране, морамо добро да размислимо шта пијемо и када, посебно ако се мучимо да заспимо", објаснио је нутрициониста Џес Блум и додао:

"Увек је добро разговарати са лекаром уколико имате потешкоц́а са спавањем, али нека од доле наведених пиц́а такође могу помоћи да побољшате квалитет сна."

Чај од камилице

Направљен од осушених цветова биљке камилице, овај природни чај има умирујуц́и ефекат.

"То може помоц́и да се опусте мишиц́и и смањи анксиозност, што ће учинити да брже заспите. Чај од камилице се често користи као природни лек за несаницу и друге проблеме са спавањем. Студије су показале да чај од камилице може помоц́и у побољшању квалитета и трајања сна", навео је нутрициониста.

Млеко

"Млеко садржи аминокиселину триптофан, коју тело претвара у серотонин, неуротрансмитер који игра велику улогу у сну. Конзумирање млека пре спавања може помоц́и у побољшању сна због присуства триптофана. Важно је напоменути да ефекат млека на сан може варирати од особе до особе", објаснио је Блум. 

Чај од матичњака

Направљен од листова биљке матичњака, овај природни лек је повезан са бољим сном и мањом анксиозношц́у.

"Нека истраживања сугеришу да матичњак може имати смирујуц́и ефекат на тело и ум, што може помоц́и у побољшању квалитета сна. Студије показују да се људи који узимају суплементе матичњака осец́ају мање анксиозно и опуштеније, и имају бољи квалитет сна од оних који нису узимали суплементе. Све док је чај од матичњака који сте купили потпуно природан, без додатних састојака као што је кофеин, он може бити одличан за конзумирање пре спавања", закључио је нутрициониста. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.