Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТУШИРАТЕ СЕ НОЋУ? Једна ГРЕШКА коју многи праве може изазвати ХАОС у телу

Туширање пре спавања је одличан начин да са себе буквално "сперете" све бриге и обавезе које су вас притискале у току дана.

1637778297_shutterstock_245687524.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Стручњаци кажу да када се обави како треба, туширање увече може чак да вам помогне да се опустите и лакше утонете у сан. Међутим, постоје неке грешке које могу да изазову супротан ефекат, разбуде вас и отежају вам да заспите.

Једна од ствари које никада не би требало да радите јесте да се туширате екстретмено топлом или хладном водом. Рејчел Салас, доктор медицине, неуролог у Центру за спавање и здравље Џон Хопкинс, рекла је да врели или ледени туш пре спавања могу да изазову несаницу.

Прочитајте још: КОКИЦЕ спремљене НА ОВАЈ НАЧИН помажу код констипације, пмс-а и проблема који мучи многе мушкарце (РЕЦЕПТ)

"Ако се истуширате пред спавање, а туш је веома врућ или хладан, та температура може негативно да утиче на ваш сан", рекла је Салас. "Оно што је проблем јесте што своју телесну температуру чините драстично другачијом од уобичајене. Покушајте да користите воду умереније температуре ако планирате да идете у кревет убрзо по купању", саветује.

Идеална температура

Док је врела вода лоша за сан, топла ће напротив помоћи да лакше заспите. Филис Зи са Универзитета Нортвестерн рекла је да топло туширање један до два сата пре спавања може да буде веома корисно - загрејаће вам руке, стопала и главу, што ц́е проузроковати да се топлота премести са централних делова тела, као што су груди или стомак. Како се топлота крец́е ка удовима, телесна температура се смањује, што помаже телу да се охлади, објаснила је Зи.

Пошто се тело природно хлади како се ближи време за спавање, овај процес би могао да вам помогне да брже заспите.

"Ваш циркадијални ритам, односно ваш циклус спавања и буђења, вођен је температуром вашег тела и светлошц́у", рекла је докторка наука Витни Робан. "Заправо, ви желите да вам се телесна температура смањи како би се мелатонин повећао. Када изађете из врућег туша, ваша телесна температура ће пасти и производња мелатонина ће се повећати. И то ће вам помоћи да се осећате поспано".


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas