· · Коментари: 1
инсекти

Убола вас је ОСА: Ово треба обавезно да урадите

Топло време је увек у пратњи разоразних инсеката међу којима су и осе.

1598786107_wasp-4427286_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Није ни мало пријатан осећај када знамо да лети око нас. Стручњаци кажу да оне неће 'напасти' све док се не осећају угрожено или док не дирате њихово гнездо.

Прочитајте још: Тако ОБИЧНЕ и тако ЛЕКОВИТЕ: 4 ПОТЦЕЊЕНЕ намирнице која ТРЕБА јести

Како уопште не би ни дошло до убода, а занте да ћете дан провести у природи, избегавајте ношење парфема и мириса, као и шарене одеће која привлачи осе. Ако се пак нађете у њеној близини, останите мирни.

Никада не дирајте осиње гнездо!

Уколико ипак дође до убода осињи отров може створити отеклине и болове, али и анафилактички шок ако сте алергични. Неки од симптома су свраб, вртоглавица, мучнина и повраћање, болови у стомаку и низак крвни притисак.

Прочитајте још: Како САН утиче на наше ЗДРАВЉЕ: Ево шта кажу ЛЕКАРИ

Подручје убода исперите сапуном и водом, ставите лед или хладну облоу на десетак минута како би се смањила отеклина. Трудите се да убод не дирате и не чешате. Ако се појаве јачи симптоми, обавезно се јавите лекару.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.