Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КРПЕЉ

Ујед крпеља: Лајмска болест има ТРИ симптома упозорава докторка Гиљача

Болови у мишићима и зглобовима, благо повишена температура и малаксалост могу да буду и симптоми који се јављају као последица убода зараженог крпеља.

1622802612_Depositphotos_50344599_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Наиме, код 50 до 75 одсто људи којима овај инсект пренесе инфекцију као последица јавља се карактеристично црвенило на месту убода, али код значајног броја њих овај симптом потпуно изостаје.

Прочитајте још: Да ли је често прање руку поремећај? Уколико радите ОВЕ ствари поразговарајте са стручњаком

Докторка Соња Гиљача, епидемиолог Саветовалишта за лајмску болест Завода за јавно здравље Београда каже да се дилема да ли нас је ујео заражен крпељ може отклонити једноставним тестом:

Колико треба да прође од уједа крпеља да би се открила лајмска болест?

- У узорку крви пацијента траже се антитела на бактерију борелија бургдорфери која узрокује појаву лајмске болести. Међутим, да би се овај тест урадио неопходно је да прођу минимум четири недеље од уједа крпеља.

Они којима се на месту убода јавило црвенило у виду мете од изабраног лекара би требало да траже упут за тестирање на бактерију која преноси лајмску болест.

Симптоми лајмске болести

- Пацијенти који знају да их је ујео крпељ, а који немају овај класичан симптом могу о свом трошку да провере антитела на бактерију борелија бургдорфери - каже др Гиљача. - Велики број уједа крпеља прође незапажено, па увек постоји могућност да се симптоми лајмске болести испоље у њеној поодмаклој фази.

Прочитајте још: Ђумбир, куркуму, лимунов сок, црни бибер и мало љуте папричице... ТУРСКИ ШОТ против короне и ДУГИН ЛЕК залудели туристе (ФОТО)

У првом стадијуму лајмске болести осим карактеристичног црвеног круга на месту убода, јављају се болови у мишићима и зглобовима као и повишена телесна температура, док већ у другом, претпоследњем стадијуму, долази до испољавања неуролошких, кардиолошких и реуматолошких тегоба.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas