Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Уколико претерате може да буде кобно: ВОДА није увек спас

Велика количина воде не мора увек да буде добра

1657789790_voda-1.jpg
Фото: А. Станковић, Д. Дозет
Oglas

Високе температуре су можда погодне за купање, сунчање и друге веселе летње активности, али далеко од тога да је врућина сама по себи добра за људско здравље.

Прочитајте још: Разлози због којих је добро пити ЈАБУКОВО СИРЋЕ: Један се посебно односи на даме

Изузетно је важно позабавити се различитим сегментима здравља, јер неки органи заиста могу да страдају.

Можда вам то не би пало на памет, али, између осталог, могу да страдају и бубрези. Нефролог Иван Литвинов, подсећа да је по топлом времену оптерећен и кардиоваскуларни систем али и органи који уклањају вишак течности из организма – плућа, кожа и бубрези.

Он истиче да многи људи праве грешке којима своје здравље доводе у ризик. Што је температура виша, то су и грешке чешће, а једна од најчешћих је и “наливање” водом. Хидратација је, наравно, битна, али прекомерни унос течности може да преоптерети бубреге.

– Уколико се пије превише воде током дана, прави се неподношљиво оптерец́ење за бубреге. Они једноставно немају времена да све то прераде. Ово је посебно опасно за људе који имају проблеме са бубрезима, хипертензијом и кардиоваскуларним болестима. Повец́ава им се запремина циркулишуц́е крви, повец́ава се хиперволемија (повећање запремине крви). Ово на крају може довести до погоршања хроничних болести – објаснио је Литвинов и додао да је најбоље што можемо да урадимо, да наставимо да уносимо једнаку количину течности као и до сада.

Како сачувати бубреге?
 

– Када излазите на врелу улицу, поједите мали кисели краставац. То ц́е вам помоц́и да се мање знојите и будете мање жедни – тврди он. Са мањом жеђу, нећете осећати потребу за водом и нећете је пити у превеликим количинама.

Неопходно је чувати бубреге. Изузетно незгодна ствар, када се о њима ради, јесте то што се болести бубрега често манифестују нејасним симптомима који се занемарују, па се пацијенти јаве лекару прекасно.

Прочитајте још: Да ли пет шољива ЧАЈА може да побољша ваше здравље?

 

Најлакше ћете проблеме са бубрезима уочити променама у уринарном тракту и нејасним болом у леђима. Уз то, могу да се јаве вртоглавица, отоци, осећај хладноће у телу, свраб и иритација коже, мучнина, умор и осећај слабости, па чак и отежано дисање.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas