· · Коментари: 0
ОРАЛНА ХИГИЈЕНА

Увек ИСПИРАТЕ УСТА након прања зуба? ПРЕСТАНИТЕ! Можете направити ПРОБЛЕМ, а нисте ни свесни!

Неке ствари које радимо када перемо зубе могу узроковати каријес.

1600423185_Depositphotos_215989686_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Прање зуба један је од ритуала који највише понављамо током живота. Већину времена уопште не приметимо да то радимо аутоматски, али то не значи да не постоје бољи начини за то. Неке ствари које радимо када перемо зубе могу проузроковати каријес, а да то и не знамо.

За правилно прање зуба важно је пратити упутства стручњака, а ево која су то:

Флуор је важан

Паста за зубе намењена је свакодневној употреби, а то је производ који садржи комбинацију састојака од којих је најважнији флуор. Његова је функција да заштити зубну глеђ од бактерија које проузрокују болести попут каријеса. Другим речима, употреба пасте за зубе од флуора у вашој денталној хигијени може смањити ризик од настанка каријеса до чак 45 посто. 

Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Ево шта радимо ПОГРЕШНО током ПРАЊА ЗУБА

Време прања зуба

Нажалост, већина људи пере зубе само око 45 до 70 секунди. То би могло бити повезано са брзим темпом којим смо присиљени да водимо свој модерни живот. Међутим, шкотски програм који се бави оралном хигијеном препоручује прање зуба око два минута како би се спречио каријес и друге болести повезане са недовољном хигијеном.

Прочитајте још: Ове јесени не смете да прескочие НАР! Ово је НАЈЛЕКОВИТИЈЕ воће, а ево за шта је све добро

Испирање није увек добро

Иако бисте могли помислити да је сјајна идеја да уклоните све трагове зубне пасте са зуба након прања, темељно испирање заправо није корисно. Или је то барем оно што је др Клемент Сибалук, клинички предавач дечје стоматологије на Универзитету Дундее, открио у својој студији. Према његовим речима, боље је само испљунути остатке, јер претераним испирањем можете испрати флуор са зуба, што чини заштиту мање ефикасном.

Прочитајте још: Ове ЈУТАРЊЕ РУТИНЕ могу да замене КАФУ: Осећаћете се лепше

Фото: Депозит

Прање зуба увече важније је него што мислите

У истој студији доктор Сибалук такође је рекао да је прање зуба увече изузетно важно. То је зато што док спавамо не стварамо исту количину пљувачке као док смо будни. Због тога наша уста теже уклањају остатка хране који хране бактерије које могу проузроковати каријес. Из тог разлога лекари често препоручују да не једемо храну након прања зуба.

Прочитајте још: Заштитите се од БАКТЕРИЈА у ЈАВНИМ ТОАЛЕТИМА: Шта никако не смете да радите

Мање шећера, мање каријеса

Уз правилну технику прања, Светска здравствена организација предлаже смањење конзумације адитива и шећера у храни на мање од 10 посто дневних калорија. Према њиховим речима, ово нам може помоћи да се боље бринемо о зубима. Такође препоручују конзумацију целог воћа уместо прерађених сокова, јер се бактерије које проузрокују каријес хране шећером из тих сокова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.