· · Komentari: 0
NAR

Ove jeseni ne smete da preskočie NAR! Ovo je NAJLEKOVITIJE voće, a evo za šta je sve dobro

Možda se čišćenje nara čini kao prevelika gnjavaža, ali malo truda će se zasigurno isplatiti.

1600249202_pomegranate-3802409_1280.jpg
Foto: Piksabej

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi ove jeseni trebalo da navalite na nar. Ne samo što je reč o najstarijoj kultivisanoj namirnici na svetu, već se radi i o "najlekovitijem" voću koje poznajemo. Ako vas to još uvek nije uverilo, svakako nastavite da čitate.

Nar postoji preko 8.000 godina

Nar potiče još od 6.000 godine pre nove ere i veruje se da je prva kultivisana namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod deo je grčke umetnosti i mitologije, a Mesopotamci su verovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo. U Japanu se verovalo kako upravo nar tera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki nar sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

Pomagao je kraljevima i kraljicama da pobeđuju u bitkama!

Pročitajte još: Vitamin E je kao GROMOBRAN: Brani ćelije od virusa, a unosite ga iz OVIH namirnica

Foto: Piksabej

Veruje se da je kraljica Izabela I nakon što je 1492. osvojila Granadu, stajala sa narom u ruci i objavila: “Baš kao nar, osvojiću Andaluziju zrno po zrno”. Ali ona nije bila jedina koja se koristila moćima nara, jer je kralj Henrik četvrti, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio nar kao svoj heraldski bedž.

Nar je “najlekovitije” voće na svetu!

Postoji razlog zašto je nar bio toliko cenjen u prošlosti. Opisane kao “najlekovitije” voće na svetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim rečima, nar pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može pomoći i u borbi protiv raka.

Foto: Piksabej

Pročitajte još: Obratite pažnju: Ovih 5 znakova ukazuju na to da PIJETE PREMALO VODE

Iako su studije još uvek male te je potrebno još istraživanja, zasad se čini da nar smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprečava da ćelije raka dobijaju nutrijente. Takođe se istražuje i mogućnost da nar sprečava rast prostate, kao i raka pluća, dojke i debelog creva.

Nar sadrži tajnu mladolikog izgleda vaše kože

Nar sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.