Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВЕТСКИ РЕКОРД У НЕСПАВАЊУ: Колико човек заправо може да издржи без сна?

Често слушамо људе како се жале на недостатак сна или лош сан. Теоретски, људско тело може да издржи одређени период без спавања.

1697116712_1.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако сте после само једне бесане ноћи потпуно неупотребљиви тог дана, замислите само да је светски рекорд у неспавању невероватних 11 дана и 25 минута.

Недостатак сна је озбиљан проблем

Међутим, важно је напоменути да ово не значи да је одсуство сна корисно. Напротив, недостатак сна представља озбиљан проблем. Чак и ако неко успе да остане будан данима, то има негативне последице по његово ментално и физичко здравље.

На пример, 1959. године радио водитељ Питер Трип одлучио је да емитује своју емисију током невероватних 201 сата како би прикупио новац за добротворну организацију. Већ трећег дана је почео доживљавати халуцинације, чак је почео и да псује људе око себе. Иако се опоравио након завршетка експеримента, чланови његове породице тврдили су да више никада није био иста особа.

И кад мислите да нисте спавали, то често није истина

Интернетом круже приче о људима који тврде да уопште не спавају или да спавају само сат или два током ноћи. Саветник за спавање, др Кристофер Винтер, тврди да то није тачно.

"Многи људи верују да не спавају, али истина је да спавају, а да тога нису свесни", изјавио је за Мен'с Хеалтх.

Др Винтер истиче да је физички немогуће остати будан данима јер ће мозак на крају присилити особу да заспи.

"Моје лично искуство било је да сам остао будан 48 сати, и то никако није било забавно", каже он.

Тачно одредити колико дуго особа може издржати без сна је изазовно. Чак је и Гинисова књига рекорда престала да документује такве покушаје како би заштитила људе од потенцијалних штетних последица по њихово здравље.

Оно што је сигурно јесте да просечној одраслој особи треба седам до девет сати сна. Ако имате проблема са несаницом, препоручује се да испробате различите методе и технике које вам могу помоћи да лакше заспите.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas