Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УСПОРИТЕ док ЈЕДЕТЕ: Ево да ли постоји "МАГИЧАН" БРОЈ ЗАЛОГАЈА

Ако приметите да сте "очистили" тањир за само неколико минута, а да скоро и нисте осетили укус хране како ваља, то је знак да пребрзо једете, те да се гојите и имате гастролошких проблема.

1698591024_123123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

 

Неки стручњаци кажу да сваки залогај треба жвакати 32 пута. Међутим, овај "магични број" неће вредети за сву храну.

Ако размислите о томе, заиста је логично, меко воће попут јагоде или банане ће захтевати много мање труда и времена за жвакање од хрскавог бадема или тврдог комада меса.

Истраживања показују да спорије једење може бити корисно средство за губитак тежине.

"Колико треба да жваћем храну?"

Портпарол дијететичара и британског удружења дијететичара рекао је да је 20 магични број када је у питању жвакање залогаја.

- За оне који су имали баријатријску операцију, користимо правило 20:20:20:20: комад хране величине 20 пенија, жваћи га 20 пута, спусти нож и виљушку на 20 секунди између пуних залогаја и одвојите 20 минута да поједете оброк - рекао је он.

Који су ризици ако храну не жваћете довољно?

Постоји неколико ризика када храну не жваћете довољно темељно, неки су озбиљнији од других.

Прво, можда једете више хране него што вам је потребно.

Ако нема довољно киселине у стомаку, можете доживети гасове и надимање.

Још један проблем са гутањем ваших залогаја је тај што ваше тело можда не апсорбује и хранљиве материје из ваше хране.

 Да би апсорбовало хранљиве материје, ваше тело треба да разбије храну на мање молекуле, попут једноставних шећера и аминокиселина, кажу дијететичари.

У међувремену, Хеалтхлине је упозорио да када не жваћете храну довољно, остатак вашег дигестивног система постаје збуњен.

Речено је да то може довести до симптома као што су:

  • дијареја
  • Горушица
  • Рефлукс киселине
  • Грчеви
  • Мучнина
  • Главобоље
  • Проблеми са кожом
  • Раздражљивост
  • Неухрањеност
  • Лоше варење

Савети за здраву исхрану

Све у свему, чини се да је јести полако најбољи начин.

Постоје и друге ствари које можете учинити да успорите, осим да се концентришете на жвакање, каже Натали. Њени савети су укључивали:

  • Спустите свој прибор за јело након сваког залогаја и поново га подигните након што га прогутате
  • Будите пажљиви док једете и уживате у својој храни тако што ћете се концентрисати на оно што мирише и има укус
  • Често пијте воду током оброка
  • Одлучите се за тврђу, чврстију храну


БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas