Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОСЕЋАТЕ ЛИ ЧЕСТО ДА ЈЕ НЕКО У ВАШОЈ СОБИ ДОК СПАВАТЕ? Ево који су разлози, а можда је потребно посетити и лекара

Ако вам се догађа да се сместите у кревет и у једном тренутку осетите као да је у вашој соби још неко, то би могло значити да имате парализу сна или халуцинације.

1699440803_123123123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Овај осећај може вас веома узнемирити, а обично се јавља када тонете у сан или се тек будите. Психолошкиња и директорка компаније "Слееп Хеалтх" Шелби Харис истиче да су ова искуства углавном кратка и да мозак има тенденцију да створи виузелну компонентну попут ове.

Такође, није неуобичајено да се осећате као да падате или да чујете звукове и гласове којих нема.

Парализа сна је сличан феномен када се не можете помакнути или говорити исправно док се будите. Понекад је попраћено халуцинацијама, попут виђења, слушања или осећаја присутности некога ко заправо није ту.

Парализа сна обично се догађа након РЕМ фазе спавања, фазе сна у којој се већина снова догађа.Током ове фазе сна ваше је тело парализиовано, а парализа може потрајати минуту или две док се враћате свести, тако да се осећате будним, али још нисте у стању покретати тело.

Психолошкиња Харис наводи да халуцинације у сну и парализа у сну се обично не догађају сваке ноћи. Заправо, већина нас ће их доживети само с времена на време.

Ипак, постоје одређени фактори који повећају шансе за оваквим стањима, а то су: неиспаваност, велике количине стреса, нови лекови, неки скривени проблеми са спавањем или можда имате неку врсту трауме или посттрауматски стресни поремећај (ПТСП).

Повремени осећај да неко други борави у просторији док спавате најчешће није разлог за забринутост, али ако се то догађа чешће, могао би то бити проблем са спавањем или менталним здрављем, који треба решити с лекаром.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas