· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Акне, подочњаци, губитак косе...које све симптоме можете да осетите услед хормонске неравнотеже

Ови симптоми могу да наруше ваш физички изглед, стога их немојте игнорисати.

1609161386_Depositphotos_419282484_s-2019.jpg

Раст и развој људског тела у великој мери зависе од функције хормона.

Ови сићушни сигнални молекули одговорни су за наше расположење, емоције, понашање, па чак и изглед. Ако сумњате да имате неке од ових симптома, одмах се обратите лекару.

Прочитајте још: Постоји СИГНАЛ који може да вам укаже на то ДА СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ или да имате ДУГИ КОВИД, а да то и НЕ ЗНАТЕ

1. Акне

Избијање акни може бити резултат неправилне неге коже, неуравнотежене дијете или менструалног циклуса. Међутим, ако су вам акне постале стални пратилац, то је, вероватно, симптом хормонског поремећаја.

2. Прекомерна тежина

Многи људи се целог живота боре са тежином, опирући се жељи за храном и бавећи се спортом; други су витки без посебног напора. Проблеми повезани са хормонима највероватније ће бити узрок ове неправде.

Прочитајте још: Примећен чудан симптом код људи који се опорављају од корона вируса

3. Умор

Хронични умор може бити знак да вам хормони нису у равнотежи. Чак и они који спавају 8 сати могу стално изгледати уморно. За ово је можда крив висок ниво прогестерона. Једноставан тест крви помоћи ће вам да измерите концентрацију прогестерона у крви.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Девојчице које редовно уносе овај минерал имају ЈАЧЕ кости

4. Прекомерно знојење

Прекомерно знојење није увек повезано са хормоналним поремећајима. Међутим, потребно је да проверите ниво хормона ако је знојење праћено изненадним нападима врућине.

5. Подочњаци

Ниједна подлога неће вам помоћи да прекрите подочњаке ако спавате само 3 сата дневно. Спавање је често неприступачан луксуз када су ваши хормони горе - доле. Хронична несаница може бити резултат недостатка тестостерона код мушкараца и прогестерона код жена.

Прочитајте још: Ове намирнице никако не смете јести на празан стомак

6. Депресија

Депресија може бити још један симптом хормонске неравнотеже. Анксиозност и депресија могу се јавити непосредно пре женског менструалног циклуса, током трудноће и у менопаузи. У случају чешћих напада анксиозности, разговарајте са ендокринологом.

7. Губитак косе

Прекомерни губитак косе један је од најчешћих симптома хормонске неравнотеже. Чак и ако најбољи шампони не помажу да се смањи количина косе која вам остаје на четкици, требало би да тестирате ниво хормона.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.