Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Хронични стрес и усамљеност могу изазвати озбииљне проблеме: Стручњаци упозоравају да постоји велика претња по здравље

Немојте доводити своје здравље у опасност

1661674529_woman-gdbd3dd4c6_1920.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Усамљеност и стрес према пројекцијама Светске здравствене организације стања су која би могла да буду највећа претња за људско здравље у овој години. На изненађење многих који су очекивали кардиоваскуларна обољења или цовид 19, на листи пројекција СЗО нашле су се неке друге болести, које су показатељи да се свет мења.

Гојазност

Током вец́ег дела људске прошлости глад је била главни узрок смрти широм света. Недостатак хране и даље погађа више од милијарду људи на свету, али с друге стране има све више јефтиних, нездравих и у исто време укусних намирница. СЗО је 1997. године прогласила гојазност глобалном епидемијом. Подаци из 2020. показују да више од 1,9 милијарди људи старијих од 18 година има вишак килограма, док је више од 650 милиона њих гојазно. Стручњаци процењују да ц́е, ако се тренд настави, до 2030. године више од половине светске популације имати вишак килограма.

Усамљеност

У последње две године епидемије цовид 19 многе особе су биле изоловане. Званични подаци показују да усамљеност може бити штетна за ментално и физичко здравље, и да се може испољити повишеним нивоом упалних просеца, вишим вредностима холестерола, шец́ера у крви, лошијим функционисањем мозга.

СЗО упозорава да је усамљеност сама по себи епидемија и да је треба третирати као такву. Од усамљености пате старије особе, али студије показују да чак и млади људи и тинејџери имају исти проблем. Стручњаци наводе да су подаци алармантни и да ће имати дугорочно негативан утицај на јавно здравље у будућности.

Прочитајте још: ЧАЈ од ова 3 састојка ЧИНИ ЧУДА: Ојачаће имунитет, смириће упале и вратиће вам потребну енергију (РЕЦЕПТ)

Стрес и анксиозност

СЗО је 2016. упозорила на хроничан стрес као „најопаснију епидемију 21. века“. Стрес је емоција која је одувек помагала свим живим бићима да брзо реагују на опасности и преживе опасне ситуације, наглашавају стручњаци. У савременом свету стрес, ипак човеку може донети више штете него користи.

Људи се често упуштају и у бесмислене расправе, нервирају на послу, у саобраћају, нису у стању да добро управљају стресом услед чега расте крвни притисак и шансе за развој кардиоваскуларних болести, дијабетеса, психичких болести. Стручњаци СЗО наглашавају да у савременом свету нивои стреса и несрец́а константно расту, па постају „нова нормалност“.

Кронова и инфламаторне болести црева

Кронова болест је хронична запаљенска болест црева са генетском основом. Захвата цео дигестивни тракт, „од уста до ануса”. Чести проливи (дијареје) у трајању дужим од 6 недеља, лажни нагони на пражњење црева, болови или грчеви у трбуху, крв у столици, су најчешћи знаци и симптоми болести.

Ова болест је све учесталија, али сматра се да је ова чињеница и последица развоја дијагностике, ипак тачан узрок ове болести је непознат. Претпоставља се да одређени тип исхране и стрес могу испровоцирати Кронову болест која је неизлечива. Болест се ипак може успешно контролисати и симптоми се могу ублажити лековима и одређеним облицима исхране.

Ендометриоза

Ендометриоза је болно стање које погађа 10 до 15 одсто жена у репродуктивном добу. Стање је често али се тешко дијагностикује, већина пацијенткиња тек после 12 година добије тачну дијагнозу.

 Болест се може манифестовати јаким менструалним болом, појачаним крварењем, боловима током сексуалног односа, гастроинтестиналним поремећајима. Пацијенткиње се жале на болове и осетљивост у пределу карлице, хроничан умор, депресију. Није познат тачан механизам настанка болест, али добра вест је да има све више напора да се за сваку пацијенткињу нађе најбоља терапија, које ће умањити сиптоме.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas