Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како чаша вина дневно утиче на болове, здравље срца и нервног система?

Сви би волели да постоји еликсир који чини да живимо дуго и здраво. А ако се испостави да је тај еликсир црно вино...утолико боље!

1669302652_Foto-Shutterstock-vino.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

 

Често чујемо да људи пију вино да би били здравији, да би размишљали боље и да би ублажили бол. Веровали или не, постоји наука која поткрепљује ове тврдње.

Она се заснива на деловању супстанце којим обилује црно вино,а која се зове ресвератрол.

Ресвератрол

Ова супстанца долази из једињења која се налазе у опни грожђа. Обзиром да се црвено и црно вино ферментира дуже са љуском грожђа него што је то случај са белим, црно вино је то које пружа највише погодности за здравље.

Бројна истраживања потврдила су дејство ресвератрола на превенцију разних болести, као што су рак, болести срца, неуролошке болести и дијабетес.

Црвено вино је такође богато флавоноидима који су врста антиоксиданса. Антиоксиданси помажу у спречавању слободних радикала, да оштећују ц́елије.Осим у вину, ресвератрол се може наћи и у неким другим биљним намирницама као што су јабуке, боровнице, шљиве и кикирики.

Превенција за мождани удар

Веза између алкохола и можданог удара је врло комплексна. Са једне стране, добро је познато да је алкохол један од главних фактора ризика за мождани удар, док неке његове врсте, а нарочито вино могу да делују превентивно.

Умерено конзумирање црног вина смањује ризик од можданог удара, али и других неуролошких стања попут заборавности и проблема са когницијом.

Ако погледамо Французе који су познати по томе што преферирају црно вино, код њих је стопа можданих удара јако ниска.

Ова статистика има везе и са њиховим начином живота и исхране, али је доказано да је супстанца ресвератрол којом црно вино обилује одговорна за хемијске промене у телу које смањују ризик од можданог удара.

Да ли је добро пити вино за ублажавање болова

Ресвератрол аслужан је и за ублажавање болова и упалних процеса. Ово једињење има сличан аналгетички ефекат као аспирин што га чини ефикасним средством против болова. Ипак, у случају хроничног бола, вино није решење против болова, већ је неопходно пронаћи тачан узрок и систематично прићи лечењу.

Ипак, за мање упале мишића и пролазне болове, ресвератрол може да помогне, али искључиво у препорученим дозама, јер у супротном може да доведе до контраефекта.

Која су вина најбоља за здравље и где куповати

Пино ноар је убедљиво вино које садржи највећи постотак ресватрола у односу на сва остала вина. Такође, Пино ноар има нижи садржај шећера и калорија у односу на друга вина, а за њим следи Мерло, па Цаберне који такође садржи мање шећера. Када су у питању наведене врсте, њих има свака винотека Београд-а.

Уколико нисте сигурни који је најбољи однос јачине, шећера и укуса који је по вашој мери, продавци у винотекама обучени су да вам детаљно помогну око ових детаља, као и свих додатних инструкција везана за вина, што је још једна предност куповине у винотеци.

Колико вина је довољно?

Питање које се поставља јесте колико је вина довољно за позитивне ефекте које смо навели.

Сви бенефити могу се постићи само умереним конзумирањем вина. Ово подразумева једну чашу вина дневно за жене и до две чаше за мушкарце.

У супротном, уколико се препоручена дневна доза премашује, повећава се и шанса за здравственим ризицима који су у вези са појачаном конзумацијом алкохола.

Прекомерна козумација алкохола пак може довести до више бола, појачаних упала, па чак и до периферне неуропатије.

Уколико пак до сада нисте пили алкохол, нема потребе ни да са тиме и почињете. Постоје бројни други начини да побољшате своје здравље - уравнотежена исхрана, физичка активност и здрав начин живота могу бити много кориснији од чаше вина.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas