Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Савет гастроентеролога

Надутост – које су најчешће грешке које правимо?

Да ли је стомак прво што приметите на себи када се погледате у огледалу? Муче вас надутост и “балон фигура” ? Неретко се јављају и напетост стомака, осећај пуноће и гласно крчање у стомаку?

1638268777_dr-Ivan-Nikolic.jpg
Foto: Др Иван Николић
Oglas

Надимање и надутост се могу јавити код сваке особе, без обзира на године, пол, животне навике или опште здравствено стање. Са професором гастроентерологије, проф. др Иваном Николићем, директором Интерне клинике у Институту Сремска Каменица, разговарали смо о томе како ефикасно решити овај непријатан проблем који се повремено или стално јавља код чак 70% опште популације.

Шта је надутост? Надутост је непријатан осећај растезања црева који је и те како уочљив на људском телу. Најчешћи знакови надутости које описују пацијенти су: напетост стомака и осећај пуноће, гласно кркљање у стомаку, а понекад и бол. Надут стомак обично се јавља  због прекомерне производње гаса у дигестивном тракту. Гасови су можда један од најчешћих узрока људи који се жале на отеченом трбуху. С времена на време, сви утврдимо да се производи превише гаса. 

Зашто се јавља надутост? Разлози за настанак надутости су бројни, као што су грешке у исхрани, функционални или органски поремећаји. Најћешће грешке које се праве, а доприносе настанку надутости су нередовна исхрана, обилни оброци, недовољно жвакање хране, као и уношење веће количине хране која надима и газираних пића. Лоша исхрана са собом повлачи проблеме са варењем, чија је последица надутост. Временом, метаболизам може успорити, што још додатно погоршава ситуацију, па вам надимање може створити више проблема. Често се узрок наводи храна коју смо управо појели. Међутим, неки људи констатују да редовно производе много гаса, жалећи се да им је стомак непрестано натечен. Осећај надимања је и често последица функционалних поремећаја органа за варење. Један од најучесталијих функционалних поремећаја система за варење — синдром нервозних црева, познат и као иритабилни колон (ИБС). Сматра се да је у нашој земљи учесталост преко 20%, па највећи број пацијената који долазе у гастроентеролошке амбуланте пати најчешће управо од синдрома нервозних црева. 

Фото: Промо

Шта саветујете оваквим пацијентима? За решавање овог проблема, прво је потребно уклонити узроке, а не само третирати симптоме. Првенствено је потребно променити исхрану и лоше животне навике. Треба смањити унос хране која подстиче стварање гасова и надимање, као што су пасуљ, купус или сирови лук. Осим тога, требало би избегавати превише зачињену и пржену храну. Уз промену исхране, моје искуство је показало да употреба препарата, као што је Flobian®, може да допринесе у ублажавању надутости и надимања. Flobian® делује на узрок проблема и на тај начин смањује продукцију гасова и ублажава надутост. Природан је и безбедан, са комфорним дозирањем, једна капсула дневно. Клиничке студије показују да је код такве примене чак 9 од 10 задовољних пацијената. Ако је потребно, Flobian® као природни препарат, може се примењивати и у дужем временском периоду, али оно што се саветује за оптимални ефекат је примена од најмање 4-6 недеља.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas