Многи мисле да је избегавање прекомерног алкохола довољно за очување здраве јетре. Иако је алкохол један од главних непријатеља овог органа, лоша исхрана, превише шећера и масти, уз мањак физичке активности, могу озбиљно нарушити њено здравље, пише Бест Лифе.
Срећом, правилна исхрана и активан животни стил могу направити чуда за регенерацију и заштиту јетре. Гастроентеролог др Јосепх Салхаб недавно је открио три врсте поврћа које свакодневно укључује у своју исхрану како би ојачао здравље јетре.
Броколи
У видеу на ТикТоку др Салхаб је истакао да броколи заузима прво место на његовој листи због својих моћних детоксикацијских својстава.
“Броколи садржи спој сулфорафан који активира ензиме одговорне за детоксикацију јетре и уклањање токсина из тела”, објашњава он.
Истраживања потврђују да сулфорафан може да ублажи симптоме неалкохолне масне болести јетре (НАФЛД), а због тих предности све је више додатака исхрани на бази броколија.
Сличне користи пружа и друго крстасто поврће – попут прокеља, карфиола и купуса – као и лиснато поврће попут кеља, спанаћа и блитве.
Цвекла
“Цвекла садржи беталаин, снажан антиоксиданс који смањује оксидативни стрес у јетри и помаже зацељивању”, каже др Салхаб.
Према речима др Јасона Итрија, оснивача Клинике за здравље и дуговечност у Вирџинији, беталаини такође подстичу проток жучи, олакшавају пробаву масти и убрзавају елиминацију токсина.
“Особе које редовно једу цвеклу имају бољи проток крви у мозгу, посебно у подручјима задуженим за памћење и критичко размишљање”, додаје др Брyнна Цоннор.
Артичоке
На трећем месту налазе се артичоке, које изненађују својим снажним деловањем на јетру.
“Артичоке су међу најбољим намирницама за здравље јетре јер садрже једињење цинарин, моћан антиоксиданс”, појашњава др Салхаб.
Студија из 2022. године показала је да екстракт листа артичоке може имати заштитно дејство код неалкохолне масне болести јетре (НАФЛД), преноси Вечерњи лист. Салхаб открива да их често једе у облику намаза на хлебу од киселог теста за здрав и храњив ручак.