Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
телесна тежина

Научници су открили КОЈЕ ОСОБИНЕ ЛИЧНОСТИ утичу на ГОЈАЗНОСТ И ГУБИТАК ТЕЖИНЕ

Лакше или теже скидање килограма повезано је са вашом генетиком и са наслеђеним типом личности ком припадате!

1646653039_tiplicnostiigojaznost.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Према новој студији, ваш тип личности можда представља препреку вашим циљевима губитка тежине.

Личности се често деле на пет типова. То су неуротицизам, екстраверзија, отвореност, пријатност и савесност. 

Дефиниције су:

  • Неуротицизам: Ово описује некога ко гравитира ка узнемирујућим емоцијама, као што су анксиозност и депресија. Лако се узнемиравају. Особине: анксиозност, љуто непријатељство, депресија, самосвест, импулсивност, рањивост.
  • Екстраверзија или екстроверзија: Ово описује некога ко тражи узбуђење, активан је и веома друштвен. Они су причљиви, имају много емоционалне изражајности и пуни су енергије око других. Особине: топлина, друштвеност, асертивност, активност, тражење узбуђења, позитивне емоције.
  • Отвореност: Ово описује особу која је отворена за нова искуства и радознала о свету. Креативни су и радо говоре о апстрактним идејама. Особине: фантазија, естетика, осећања, акције, идеје, вредности.
  • Пријатност: Ово описује особу која је пуна поштовања, саосећајна, има поверења и покушава да избегне проблеме. Они имају тенденцију да буду кооперативнији и од помоћи. Особине: поверење, директност, алтруизам, усклађеност, скромност, нежност. 
  • Савесност: Ово описује некога ко је одговоран, пажљив и оријентисан на циљеве и детаље. Имају високу контролу импулса и имају тенденцију да буду организовани. Особине: компетентност, ред, послушност, тежња за постигнућем, самодисциплина, промишљеност.

Прочитајте још: Шта се дешава са ИМУНИТЕТОМ када НЕ СПАВАМО довољно? Сан утиче на све делове живота

Студија спреведена на Институту за психологију Универзитета у Тартуу, у  Естонији, даје увид у каквој су корелацији особине ових пет типова личности са гојазношћу.

Шта су показали резултати?

Људи отвореног типа личности имају тенденцију да буду интелектуално радознали, креативни и маштовити.

У раду, објављеном у часопису Психологy анд бехавиор, тврди се да је отвореност за искуство повезана са образовањем.

Фото: пинтерест

Стога, „могло би се рећи да већи степен отвореност може спречити настанак гојазности кроз здравије навике у исхрани“

Ниска савесност је означена као предиктор потенцијалне прекомерне тежине, а нарочито томе доприноси недостатак реда и промишљености које карактершу овај тип личности. Људи са ниском савесношћу могу бити лоши у организацији, борби се за самодисциплину или постављању циљева што може повећати ризик од претилости.

Они који припадају типу личности ког одликује неуротицизам, посебно показујући импулсивност, такође могу имати вишак масти.

Научници сугеришу да то што је особа импулсивна може довести до претераног уношења хране.

Карактеристике екстраверзије - топлина и позитивне емоције - могу бити индикатори ниже телесне масти и бржег метаболизма.

Прочитајте још: Зашто су СОКОВИ ЗЕЛЕНЕ БОЈЕ посебно здрави? Узмите ово поврће

Јако је важно напоменути да на нашу телесну тежину утиче доста фактора - тако особине одређених типова личности могу, код некога, у мањој, а код других, у већој мери имати утицај.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas