· · Коментари: 1
ИСТРАЖИВАЊА

НОВО САЗНАЊЕ УЗБУРКАЛО СВЕТ! Стрес изазван због короне НОВА ПРЕТЊА која утиче на рађање БЕБА

Стрес током трудноће значајно је повезан са тежином детета прилоком рођења

1597737988_Depositphotos_4780781_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Осам различитих анализа у којој је учествовало 8.200 трудница и преко милион деце, открила су да стрес дефинитивно утиче приликом рођења детета.

Прочитајте још: ОВДЕ можете да бирате шта желите, а само КИЛОЕМТАР ДАЉЕ вас чека право изненађење (ФОТО)

Прочитајте још: Оволико ДУГО НИЈЕ ЗДРАВО СПАВАТИ: Шта кажу нова ИСТРАЖИВАЊА

Фото: деспоситос

Трудноћа сама по себи може да буде стресна, али пандемија корона вируса, додатно је узнемирила све будуће мајке, што може довести до хроничног стреса.  Научници су деценијама истраживали утицај хроничног стреса код трудница, а прва је забележена у Шпанији 2008. године, након велике финансијске кризе која је завладала у земљи. Тада је рођење беба са малом тежином порасла за два посто.

Последњих месеци, истраживања су базирана на то, како Цовид-19, може утицати на тежину рађања следеће генерације. Свака студија разматрана је, како социјални и емотивни фактори утичу на људску анатомију. Професор Богин и коаутор Карлос Вареа, рекли су да коронавирус изазива емоцију, да од срећне и радосне будуће мајке, она постаје плашљива и забринута.

Фото: деспоситос

На основу налаза, утврђено је да ће требати више од две генерације да се тачно утврди како Цовид-19, утиче на бебе које су се родиле током пандемије. Академици су открили и веома битну везу између изложености антенаталном стресу и повећања мале тежине код рађања детета. 

Једна студија је показала да су 2012. године жене на Филипинима са вишим нивоом кортизола, рађале дечаке са мањом тежином, док на девојчице то није имало никакав утицај. Друга студија је проучавала 3.360 беба које су на неки начин биле изложене терористичком нападу на чувене "Близнакиње" 11. септембра у Њујорку. Открили су да је та изложеност показала две године касније, да су се бебе рађале у том периоду са значајно мањом тежином.

Закључили су да дефинитивно мајчин стрес утиче на рађање детета. Професори Богин и др Вареа у својој анализи објашњавају како хронични стрес може изазвати биолошке промене у телу, промену нивоа хормона и понашање ћелија. Мајчин стрес и његов утицај на бебу могу такође бити последица индиректних поступака као што су лоша исхрана, пушење и неуспеха, такође може да се одрази на рађање детета.

Прочитајте још: ПЕТ савета како се изборити са НАПАДОМ ПАНИКЕ: Кесу у џеп и откопчајте ДУГМЕ

Страх од Цовид-19, према речима лекара, исто тако може да се прошири једнако као и заразна болест.

- Страх се одиграва на више начина, од крајности параноје и насиља, до ксенофобије, затворених граница, економских застоја и социјалне дистанције. Страх прожима сваки ниво друштва. изазива емоционални стрес, због несигурности која траје месецима или годинама. Истраживачи су приметили да пандемија изазива понашање усмерено на емоције.

Прочитајте још: СОК од овог дрвета, које расте широм СРБИЈЕ, помаже људима да буду СРЕЋНИ и ЛЕПИ

- Труднице, њихови плодови и млади свих узраста ће патити ако су изложени хроничном, токсичном емоционалном стресу. Он утиче на здравље људи, укључујући физички раст људи, колико и недостатак хране и инфекције - закључили су лекари.

Прочитајте још:  Ове МЕНТАЛНЕ НАВИКЕ помоћи ће вам да будете ДОБРО СА САМИМ СОБОМ

Последице мале телесне тежине повећава ризик од  лошег учења и школских перформанси, до психолошких проблема. А као последица би могла да доведе и до срчаних проблема, дијабетеса, гојазности и разних инфекција.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.