Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРОНА

Недељни ручак је место окупљања ВИРУСА! Ево како у кући неговати оболелог од КОРОНЕ

Како функционишу породице у којима је један члан позитиван на вирус, ко о њему треба да брине и на који начин? Како би у таквој ситуацији требало да се понашају остали укућани и ко је најугроженији?

1606153380_Depositphotos_30200749_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Професор др Зоран Величковић, епидемиолог у пензији из Ниша, наглашава да лакши случајеви могу да се лече код куће али је веома важно да ли постоје услови да болесник буде одвојен од осталих чланова породице, односно да ли у кући или стану има довољно просторија. Нико не треба да буде у страху, већ је потребно предузети све неопходне мере заштите.

Прочитајте још: Научници утврдили КОЛИКО ДУГО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ на КОВИД-19

- Као и код осталих респрираторних болести, тако и код овог вируса може се испољити лака, атипична, непрепознатљива симптоматологија, али и она изузетно озбиљна која, нажалост, може довести до смртног исхода - каже др Зоран Величковић.

Негује само један
Било би идеално да свако има своју собу, да болесник буде одовојен, и да о њему брине само једна особа. Неко ко је одрастао, здрав и спосабан, ко ће га неговати, донети му терапију, храну, помоћи му да оде до тоалета.

Не захтевају сви пацијенти болничко лечење. Међутим, постоји нејасноћа и страх да ли кућни амбијент представља опаност за остале и да ли ће терапија бити успешна. Наравно, сви морају да буду опрезни, оболела особа мора да носи маску када напушта просторију у којој је изолована, али и остали чланови домаћинства.

Одвојене собе и маске су обавезни!

- Препоручује се често проветравање свих просторија како би се смањила количина микроорганизама - каже др Величковић.

Прочитајте још: Од овог минерала "БЕЖЕ" вируси! Ево где га има највише

Доктор Бранко Јоковић, специјалиста опште медицине београдског Дома здравља Звездара наглашава да блиски контакт са особом позитивном на вирус треба да избегавају најстарији, а посебно они који имају дијабетес, хроничне плућне болести и малигна обољења.

Заражени у изолацији морају да буду одговорни Фото: Депозит

- И здрави чланови породице треба да носе заштитну маску када су у контакту са оболелим. Кретање пацијента у стану треба да буде ограничено - каже доктор.

До првих симптома оболели зарази целу породицу!
Све перите одвојено
Треба користити посебан прибор за јело и личну хигијену, као и четкицу за зубе, пешкире или папирне убрусе за брисање руку, уз редовно проветравање купатила, чишћење  једном дневно, дезинфекционим средствима на бази 0,5% натријум хипохлорита. Постељину, пешкире и одећу оболелог треба прати одвојено од гардеробе осталих.

Епидемиолог Зоран Величковић каже да нико није поштеђен од ове болести.

- Док су се код оболелог јавили симптоми, он је у међувремену инфицирао остале укаћене - каже Величковић. - Доказано је да два до три дана пре појаве првих симптома, оболели излучује микроорганизме. Замислите укућане заједно за трпезаријским столом током недељног ручка. Сви су угрожени, али код старијих особа клиничка слика најтежа.

Најугрожени су рано активни.

Радноактивни, у пуној снази, од 20 до 50 година, највише оболевају. Без обзира на то што мањи број млађих људи има тежу клиничку слику, исход може да буде фаталан.

Прочитајте још: Наука објашњава: Како је повезано прање зуба са СРЧАНИМ УДАРОМ

Када оболели престаје да буде опасан за укућане? Епидемиолог каже тек након што лабораторијске анализе то покажу и када налази два PCR теста буду негативни. Ипак, овде је, истиче он, најважније стрпљење:

- Укућани морају да се стрпе неколико недеља док све не прође. Не треба бити нервозан јер болест није нимало наивна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas