Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Није случајно што је позната као "лек за све": Ароматична нана и њене чудесне моћи

Интезиван мирис и освежавајући укус је прво што нас асоцира на нану, једну од најзначајнијих лековитих биљака која се још од давнина користи у народној медицини

1655625627_eleanor-chen-IytUViSv3GQ-unsplash.jpg
Пхото: Унспласх
Oglas

Овај народни лек чудесне ароме, који су наши преци сматрали "травом дуговечности", потиче са Медитерана, али се може наћи у свим тропским крајевима. Нана је вишегодишња самоникла биљка која може да се гаји и у кућним условима, у башти или саксији, а једино што јој је потребно је доста воде и често заливање. У свету постоји 25 врста, чак 100 подврста и свака је делотворна за људски организам.

Један од најважнијих састојака нане је етерично уље, само у лишћу има га 2,5 процената, а у цветовима чак и до шест одсто. Свежа арома и расхлађујући укус потичу од ментола којег у овој биљци има у изобиљу. Мента је одличан извор мангана, бакра, витамина Ц, садржи антиоксидантне,антибактеријска, антивирусна и антигљивична својства, али и минерале, киселине, бета каротен, влакна, танине, флавоноиде...

Нана или мента данас има широку примену у фармацеутској, козметичкој и прехрамбеној индустрији.

Пхото: Унспласх

Данас се нана користи као лек против многих тегоба и упала. Захваљујући ментолу прочишћава дисајне путеве. Ублажава кашаљ, иритирајући осећај у грлу и симптоме надражених респираторних органа, а препоручује се и код високе температуре, прехладе и грипа. Ментол је природни деконгестив (средство за отчепљење носа), који помаже код проблема са синусима. Такође, нана побољшава циркулацију и испољава противупалне и аналгетске ефекте, који помажу и код болова у мишићима.

Колико пута сте чули да нана умирује и опушта организам? Ако сте често нервозни или имате убрзано лупање срца, нана је ефикасна и за смирење и јачање нерава. У том случају вам може помоћи шоља топле воде са неколико капи етеричног уља нане, а код проблема са непријатним задахом довољно је да попијете напитак од кашичице суве нане и чаше воде, два пута дневно или испирајте уста овом течношћу. Има умирујући ефекат и на пробаву, па се чај од менте користи против гасова, а ублажава и грчеве у цревима. Позитивно утиче и на памћење, односно побољшава концентрацију, али помаже и у броби против сувишних килограма јер благо смањује апетит.

ЧАЈ

Пхото: Унспласх​

Чудесан чај од нане можете направити лако и брзо. Потребно је: супена кашика сушених листова нане и 200 мл воде. Нану прелијте врелом водом и оставита тако најмање један сат. Затим процедите, засладите по жељи и пијте у малим гутљајима сат времена после оброка.

ДОМАЋИ СОК

Пхото: Унспласх​

Ништа не може да вас освежи као сок од нане. За његову припрему потребно је: 300 гсвеже нане, 5-6 кашикашећера, 3 кесицелимунтуса, 3 лводе и још 3 кгшећера. Нану оперите хладном водом и ситно је исецкајте. Помешајте са шећером и лимунтусом и добро изгњечите рукама. Прелијте водом и оставите да одстоји 24 сата. Затим процедите сок кроз газу и додајте 3 кг шећера. Оставите да одстоји још 24 сата како би се шећер истопио, уз повремено мешање. Сируп сипајте у стаклене флаше или пластичне уколико желите да га заледите.

КУПКА

Уколико желите да се опустите после стресног дана, направите купку од нане, матичњака и мајчине душице. Свеже убране или осушене биљке, по две шаке, прелијте врелом водом, поклопите и оставите 15 минута. Чај који сте добили сипајте у каду са водом, а биљке ставите у платнену кесу. Лезите у топлу воду и опустите се. Дозволите нервном систему и организму да апсорбује снагу природе из ове три краљице лековитог биља. Купку завршите масирајући цело тело кесом са биљем. Увијте се у велики фротир и лезите пола сата.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas