Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВА ЈЕЛА ДОНОСЕ ОБИЉЕ У НОВОГОДИШЊОЈ НОЋИ: Храна за коју се верује да доноси здравље, богатство и срећу у години која долази!

Широм света поштује се традиција спремања јела које доносе срећу- проја, купус и печење су једна од њих!

1672475248_nASLOVNA-nG-TRPEZA.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Са 2023.одмах иза угла, људи широм света ће славити нови почетак са сопственом новогодишњим традицијама.
Било да се ради о прављењу новогодишњих резолуција, или отварању шампањца. И након ноћи весеља, сви ће ценити
почетак године са добром храном. Наравно, ове идеје за новодгодишњу трпезу нису само укусне, већ задовољавају и сваког ко верује у новогодишња сујеверја.
Многа од ових традицоналних јела имају посебно место у одређеним културама, и јединствена су по свом пореклу, попут грожђа које представља срећу у Мексику и Шпанији.

Фото: Схуттерстоцк

Или, резанаца који се често једу током Лунарне (кинеске) нове године, а симболизују  дуговечност.

Прочитајте још: Легенда о ДРАЦЕНИ: Дрво које доноси срећу и благостање, а ево од када датира ова УКРАСНА БИЉКА Фото: Схуттерстоцк

Неки оброци за нову годину укључују 'Хоппин' Јохн'- јело које се једе уз кукурузни хлеб и додатак зеља. Ово јело афричко-америчког порекла, прави се од споро куваног пасуља са свињетином и поврћем и пиринчем, која се служи у новогодишњој ноћи.

Фото: Схуттерстоцк

Генерално се у многим земљама сматра да уколико једете свињско месо у новогодишњој ноћи, то ће вам донети напредак, а то укључује и јела од свињетине.

'Думплингс' или кнедле, ноклице- Типичне за прославу кинеске нове године, симболизују богатство и дуговечност.
Али, најбољи део је да могу бити направљене од готовог (купљеног) теста.

Фото: Схуттерстоцк

Переце- у Немачкој, меке переце се обично једу у новогодишњој ноћи. Симболизују срећу, здравље и просперитет. 

Проја- Свако има свој рецепт за ову старинску погачу, или хлеб. Сјајно је направити једну за новогодишњу ноћ, јер се сматра да њена златна боја симболизује богатство и новац.

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: Зашто стављамо звезду на врх јелке? Традиција која сеже у далеку прошлост

Купус- сматра се за купус доноси добру срећу у новој години, и да је судећи по изгледу симбол за новац, 
богатство и просперитет.
Не заборавите да уз трпезу послужите и неколико новогодишњих десерата, и флашом шампањца- ипак се слави!

Од слаткиша, верује се да следећи колачи доносе срећу за поечатк године: 

Крофне- у многим земљама традиционална посластица за нову годину, у Холандији се верује да доносе срећу.

Фото: Схуттерстоцк

Колач округлог облика (Панетоне): уколико спремите колач округлог облика или облика прстена, заузеће посебан део новогодишње трпезе. За округли облик се верује да доносе добру срећу у новој години, јер представља пун круг- као испуњење жеља.

Наранџе- додајте наранџе на листу! Ово сезонско воће, уккључујући и мандарине, сматра се као добра срећа,
посебно онима који славе нову гоину 31.децембра, али и онима који славе кинеску нову годину. Било да их користите као додатак јелима, посластицама, немојте их заобићи ове вечери.

Купус- сматра се за купус доноси добру срећу у новој години, и да је судећи по изгледу симбол за новац, 
богатство и просперитет.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas