Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет могућих знакова да ВАШЕМ ОРГАНИЗМУ НЕДОСТАЈЕ ВИТАМИН Д: Чест проблем у зимском периоду

Недостатак витамина Д може се манифестовати на више начина

1672154197_shutterstock_1131287756.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У зимском периоду, кад су дани све краћи и све мање времена проводимо напољу, многи ризикују мањак витамина Д у организму. Према неким истраживањима, у европским и азијским државама има око милијарду људи који стално пате од овог дефицита.

Он има врло лоше последице по здравље. Излагање сунцу је најлакши начин да се стимулише производња витамина Д у телу. То је и разлог зашто смо посебно подложни мањку у зимским месецима. Најчешће се тада препоручује суплементација.

У храни обично немамо довољно овог витамина, а нарочито то важи за оне који се хране претежно воћем и поврћем. Он се може наћи у риби као што су лосос, туњевина и сардина, али и у рибљем уљу и жуманцима. Ако ових намирница немате често на столу, лекари препоручују барем 400 ИЈ дневно.

Уз овај минимум, ваља додати и витамин К, иначе се калцијум који је кључан у метаболичком процесу може акумулисати у артеријама. Који су знаци да немамо довољно витамина Д у организму?

Најчешћи симптом је осећај хроничног умора, што значи да се не осећате ништа боље ни кад се наспавате и немате превеликих обавеза. Често је осећај умора, нажалост, праћен и несаницом, што га додатно појачава.

Бол у костима и мишићима је често у корелацији са дефицитом витамина Д. У клиничким студијама је показано да суплементација витамина Д може да смањи бол у мишићно-скелетном систему. То се повезује са сниженим нивоом упалних цитокина.

Прочитајте још: Колико год спавали, увек се будите уморни? Постоји ПЕТ МОГУЋИХ УЗРОКА зашто вам се то дешава

Подложност честим инфекцијама може бити последица мањка витамина Д. Његова улога у имунитету је показан ау бројним студијама. Показало се да је он "прва линија одбране" против бактерија и вируса, пре свега на површинама обложеним слузокожом - као што су усна дупља или респираторни тракт.

Витамин Д утиче на одговор наших Т-ћелија које су кључне за имунитет. Неке студије нашле су везу између мањка овог витамина и ризика од мултипле склерозе и реуматских болести. Такође, ниво ниво овог витамина може да игра улогу и у расположењу, допринесе сезонској депресији и појача анксиозност.

Најбољи начин да утврдите да ли патите од мањка витамина Д и у којој мери јесте да урадите лабораторијску анализу крви.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas