Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЕДАМ НАЈЧЕШЋИХ УЗРОКА ОПАДАЊА КОСЕ: Ево када је то разлог за бригу и одлазак код лекара

Наша коса стално пролази кроз фазе раста и опадања у зависности од годишњег доба или периода живота али и утицаја неких лекова, гена или стреса. Ово је објашњење зашто налазимо длаке на четки сваки пут када се чешљамо. Међутим, како да знамо да ли ипак губимо превише косе?

1701000601_3698546_opadanje-kose-shutterstock-2189042279_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према Америчкој академији за дерматологију, обично губимо 50-100 власи дневно. Наравно, не морате их бројати, имајте на уму да је ово просек. Знајте да ако вам је коса коврџава или се лако замрси, можда је већ опала са темена, али се само коврџама држи за главу. Када одвојите време да је добро рашчешљате, можда ћете приметити да вам доста косе опадне одједном.

 

Губитак косе нормалан је у трудноћи, услед стреса или мршављења

Осим чињенице да прање косе може изазвати већи губитак власи, постоје и други разлози који су сасвим природни.

Једна од њих је трудноћа. Можда сте приметили да неке жене током трудноће имају бујнију косу, која почиње да опада два месеца након порођаја, и достиже врхунац око четвртог месеца након трудноће. Коса се тада враћа у редовне обрасце раста захваљујући хормонским флуктуацијама. Слична ситуација може се десити када престанете да узимате контрацепцијске пилуле.
Исто тако, стрес може изазвати губитак косе и то је врло често. Стрес и губитак косе не морају бити трајни, а ако стрес држите под контролом, ваша коса може поново израсти.
Поред тога, губитак тежине од више од 10 килограма, болест, посебно ако је укључивала грозницу, или опоравак од операције такође могу изазвати губитак косе.

 

Коса опада и због хипотиреозе, лекова, гена и алопеције

Нажалост, израженији губитак косе може бити симптом већих проблема. На пример, неки лекови могу изазвати опадање косе, било трајно или привремено. Исто тако, хемотерапија може ометати раст косе, али длаке почињу поново да расту након завршетка третмана. Други лекови који могу повећати губитак косе укључују ретиноиде и антидепресиве. Ако губите више косе него што бисте очекивали, а мислите да би то могло бити повезано са лековима, обратите се свом лекару.

Постоје и здравствена стања која могу изазвати овај проблем, као што је аутоимуна болест алопеција. ћелавост, или у стручној терминологији алопеција, је губитак косе који се може локализовати само у одређеним областима или проширити по целој глави. Иако је ћелавост код жена ређа него код мушкараца, она је и даље прилично распрострањена.

Такође, губитак косе може бити генетски, посебно код мушкараца, али захтева одређене гене и висок ниво тестостерона.

Губитак косе је често симптом хипотиреозе јер су оптимални нивои тироидних хормона смањени. До овог проблема може доћи хипотиреоза, односно споро функционисање штитне жлезде. И поред појачаног осипања, коса може изгубити свој квалитет и постати танка, ломљива, беживотна. Многи који имају хипотиреозу не схватају да је губитак косе, у ствари, повезан са њиховим хроничним стањем.

 

На ове начине смањите губитак косе

Нека фризуре буду опуштене - ако косу редовно плетете у плетенице, пунђе или репове, покушајте да их опустите
Избегавајте додиривање косе - колико год је то могуће, покушајте да не повлачите, увијате или трљате косу
Избегавајте трљање косе пешкиром - након прања нежно осушите косу пешкиром
Тежите уравнотеженој исхрани богатој хранљивим састојцима - покушајте да укључите доста гвожђа и протеина у своје грицкалице и оброке. Добро је у исхрану укључити витамини Б, посебно рибофлавин, биотин, фолат и витамин Б12 гвожђе, витамин Ц и витамин Д
Обликујте косу само када је сува - Производи и апарати за обликовање косе такође су чести узроци губитка власи. Зато се увек трудите да користите ниже температуре
Користите благе шампоне или производе намењене бебама.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas