Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Симптоми који могу да укажу на ПРОБЛЕМ са плућима: Ако их приметите обратите се лекару

Рак плућа је други најчешћи облик рака

1677066497_Foto-Shutterstock-pluca.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Рак плућћа је други најчешћи тип рака. Само рак простате је чешћи код мушкараца, а рак дојке код жена. Међутим, узрочник је смрти број један у поређењу са другим врстама канцера.

Уопштено говорећи, знаци и симптоми рака плућа су слични за мушкарце и жене и могу се разликовати у зависности од тога где се у телу рак формира. На пример, карцином сквамозних ћелија се формира на слузници плућа, а знаци ове врсте рака могу бити: бол у грудима, понављајући или погоршавајући кашаљ, крвави кашаљ, отежано дисање, промуклост, губитак апетита, ненамерни губитак тежине, умор, потешкоц́е при гутању, отицање вена на лицу и врату.

РАНИ СИМПТОМИ РАКА ПЛУЋА

Рани симптоми рака плућа могу укључивати погоршање кашља или кратак дах, у зависности од тога који део плућа је захвац́ен и који тип рака плућа пацијент има. Како се рак развија, ови симптоми могу постати озбиљнији или интензивнији.

Када рак плућа изазива знакове у раним фазама, они се могу разликовати од особе до особе. Ови симптоми могу укључивати:

- Кашаљ који је упоран или се погоршава (промена постојец́ег хроничног кашља)

- Кашаљ којим се избацује крв

- Бол у грудима, леђима или раменима који се погоршава током кашљања, смејања или дубоког дисања

- Кратак дах која се јавља изненада, током свакодневних активности

- Необјашњиви губитак тежине

- Губитак апетита

- Умор и слабост

- Инфекције плуц́а као што су бронхитис или пнеумонија које не нестају

- Промуклост или шкрипање.

УЗНАПРЕДОВАЛИ СИМПТОМИ

Узнапредовали стадијум се често карактерише ширењем рака на удаљена места у телу. Ово може утицати на кости, јетру или мозак. А с обзиром да су погођени други делови тела, могу се развити нови симптоми рака плућа, укључујући:

- Бол у костима

- Отицање лица, врата или руку

- Главобоље, вртоглавице

- Слабе или утрнуле удове

- Жутицу

- Појаву квржица у пределу врата или кључне кости.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas