· · Коментари: 0
ГРОЗНИЦА

НОВА ПОШАСТ НА ВИДИКУ: После короне и бубонске куге човечанству прети ДЕНГА ГРОЗНИЦА, а ово су СИМПТОМИ

У Сингапуру је дошло до неочекиваног ширења денга грознице, а само у току јучерашњег дана од ње су преминуле три особе, чиме је укупан број преминулих повећан на 19.

1595336123_Depositphotos_357524704_s-2019.jpg
Фото: Депозит

У тој земљи за сада је регистровано 413 активних кластера болести, пре свега у источним деловима те земље, преноси агенција ВНА.

Како се наводи, ово је већ шеста узастопна недеља како се денга грозница не смирује, и до сада је у тој малој острвској земљи забележено више хиљада случајева, а само прошле недеље забележено је 1.736.

Прочитајте још: Погрешно смо мислили! Изгледа да је ВИРУС МУТИРАО и да је заразнији и опаснији

Од јануара денга грозницом заражене су 18.673 особе, што је најгори резултат од 2013. године, када је током целе године заражено 22.170 особа.

Прошле године од ове болести преминуло је укупно 20 особа.

Прочитајте још: Идете у природу? НИКАДА не стављајте ПАРФЕМ, а ако вас нешто УБОДЕ урадите ових 5 СТВАРИ

Симптоми денга грознице

У већини случајева болест пролази без симптома, или је клиничка слика блага, а само 5 одсто заражених развије озбиљну клиничку слику која се може завршити смртним исходом.

Од инфицирања до првих симптома обично прође око недељу дана, када болест нагло почиње да се манифестује:

  • Скок температуре, која пролази за око недељу дана,
  • Главобоља је супраорбитална, појачава се при покретима очних јабучица
  • Болови у костима,
  • Болови у слабинама, зглобовима. Због болова у слабинама болесник има принудни положај.
  • Осип траје око три-четири дана,
  • Увећане лимфне жлезде,
  • Упаљене су коњуктиве и оток око очију,
  • Болест прате тромбоцитопенија и леукопенија. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.