Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је МАНГАН и у којој храни бисмо могли да га пронађемо? Есенцијални минерал који је укључен у бројне функције у телу

Постоји много минерала на које не обрац́амо много пажње на дневној бази. Један од "запостваљених" је и манган. Шта је манган и какву игра у здрављу и исхрани?

1692783446_shutterstock_1092941189.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Овај есенцијални минерал заслужује сваку пажњу јер је укључен у многе виталне функције у целом телу.

Шта је манган?

- Манган је минерал у траговима који игра улогу у многим важним процесима у телу - каже Ејми Дејвис, регистровани дијететичар у ФРЕСХ Цоммуницатионс за Реал Симпле. 

Елемент означен као „есенцијални“ је онај који тело не може да произведе само, што захтева од нас да га конзумирамо преко спољних извора. Занимљиво је да је манган један од најзаступљенијих елемената у земљиној кори и такође се природно налази у земљишту, стенама и води, поред хране.

Здравствене предности мангана

Метаболичко здравље: Манган је кључна компонента за синтезу и активацију мноштва ензима укључених у метаболизам протеина, угљених хидрата и холестерола.

Здравље костију: Овај минерал је добро познат по томе што је саставни део формирања костију. Двадесет пет до 40 процената мангана ускладиштеног у телу налази се у нашим костима.

Здравље имунитета: Манган ради заједно са витамином К како би оптимизовао згрушавање крви, што је кључно за здравље срца и зарастање рана. Осим тога, овај минерал помаже у заштити ц́елија од оксидације или рада слободних радикала који изазивају болести.

Поред тога, адекватни нивои мангана су повезани са неколико других предности, укључујуц́и подршку репродукцији, целокупну телесну хомеостазу, регулацију шец́ера у крви и функцију бубрега.

Храна богата манганом

Ево неколико здравих намирница са високим садржајем мангана:

  • шкољке
  • црни бибер
  • производи од соје
  • батата
  • браон пиринач
  • махунарке
  • чај
  • ананас
  • спанаћ
  • орашасти плодови

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas