Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је обезофобија? Све чешће погађа модерно друштво

Обезофобија, такође названа покрескофобија, је страх од добијања на тежини

1661001282_profimedia-0625200272.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Ово је честа фобија модерног доба,а  најчешћа је код адолесценткиња, али је могу имати и мушкарци. Као и све фобије, обезофобија је врста анксиозног поремећаја. Фобије укључују интензиван и ирационалан страх од одређеног објекта, места или ситуације.

Како настаје обезофобија?

Ова фобија повећава ризик од развоја поремећаја у исхрани. Обезофобија нема јасан узрок, али може да се пијави комбинацијом неколико фактора, укључујући:

Дискриминација

Постоји пракса да људи осуђују друге људе на основу њихове тежине. То је значајан део модерног западног друштва, које често хвали мршавост. Неки људи такође могу да доживе ово  због других фактора животне средине, као што су породична очекивања или притисак вршњака. Као резултат тога, код одређених појединаца може да се појави страх од добијања на тежини.

Прочитајте још: Замућен и нејасан вид може бити узрокован КАТАРАКТОМ: Уколико је имате, кап овог УЉА пред спавање вам може помоћи да је природно излечите

Перфекционизам

У култури која зна да идеализује мршавост, дебљање се приказује као недостатак, што није добро. Ово може да изазове обезофобију, посебно код оних са јаком потребом за перфекционизмом. Неки појединци такође могу да имају генетску склоност ка перфекционизму.

Анксиозни поремећаји

Друге врсте анксиозних поремећаја могу да допринесу обезофобији, као што је страх од друштвеног одбацивања.

Лична искуства

Обезофобија може бити последица ваших личних искустава. Ако су вас задиркивали због ваше тежине или изгледа, можете повезати повећање телесне тежине са негативном проценом.

Прочитајте још: Ово сигурно нисте знали: Ево зашто не бисте требали да проведете више од ПЕТ минута у ТОАЛЕТУ

Који су симптоми обезофобије?

Симптоми обезофобије укључују негативне емоције када размишљате или говоримо о повећању телесне тежине.

Ова осећања можете имати и када доживите повећање телесне тежине или сте у ситуацијама које повезујете са повећањем телесне тежине, као што су друштвени догађаји са храном. Обезофобија би такође могла да вас "натера" да радите одређене ствари како бисте избегли добијање на тежини, као што су: изгладњивање, опсесивно бројање калорија, превише вежбања, честе дијете...

Ово повећава ризик од развоја поремећаја у исхрани, што је озбиљно стање за целокупно здравље, пише Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas