· · Коментари: 0

СУТРА ЈЕ ТОМИНДАН: Дан када се не иде у госте и гледа у небо! Ево због чега га зову "неверни"

Православни верници сутра обележавају Светог апостола Тому у народу познатијем као Томиндан, сећање на Светог Тому, једног од дванаесторице апостола.

1634557296_tomindan.jpg
Фото: Принтсцреен Yоутубе

Свети Тома је био једини од апостола који није крио своју сумњу у Васкрсење Христово.

На Томиндан, који није црвено слово, обично се никуд не иде и постоји изрека „Свети Тома, седи дома“.

У Лесковачкој Морави се дан Светог Томе доводи у везу са вуковима, па овог дана нико није радио, као и у Левчу и Трнићу, а у источној Србији се веровало да је драгоцена лековита маст зеца уловљеног на Томиндан, па су је чували ради излечења од костобоље и ради лакшег порођаја.

Такође, до Светог Томе траје прелазно годишње доба, пођесен, што значи да се од данас већ рачуна да је могућ почетак зимског раздобља.

Зашто је "неверан"

Мало ко зна да наброји именом све апостоле, али за Тому сви знају, нарочито што је у народу прозван Неверни Тома. Већини није јасно зашто је стекао овај надимак - зато што је вероломан или сумњичав.

Наиме, у тренутку када се на Ускрс, васкрсли Христос, ушавши кроз затворена врата, јавио својим ученицима, Тома није био присутан, па кад су му апостоли рекли да је Исус малочас био међу њима, он им није поверовао.

У осми дан по Ускрсу, сусревши Христа и опипавши његове ране, Тома се уверио у његово ускснуће и бесмртност.

Томиндан многе породице у Србији обележавају као крсну славу. 

Свети Тома је заштитник разних занатлија - дрводеља, бачвара, столара, бунарџија и зидара, а у неким крајевима се верује да овај светитељ штити од вукова.

Осим што је био неверан, каже легенда, Свети Тома је имао проблема и са временом. Тако је, према предању, био једини апостол који је закаснио на сахрану Пресвете Богородице. Тужан због тога, тражио је да се гроб отвори да би се опростио од светице. На опште чуђење окупљене масе, када је гроб отворен у њему није било тела, јер је Богородица васкрсла. Тако је Тома, и несвесно, постао гласних Божијих чуда на Земљи.

Веровања на тај дан


У нашем народу се верује да Свети Тома контролише облаке јер је, када су апостоли делили међу собом улоге, он узео од облака печат како би људима кишу слао као благодет, а не као уништавајућу олују. Ипак, верује се да ће управо овај светитељ једном на земљу пустити други потоп. У томе га тренутно спречава Пресвета Марија која га надгледа.

Срби верују да на Томиндан не треба никуда путовати, па постоји и изрека "Свети Тома, седи дома". Зато, свима који су планирали неки пут, саветујемо да га ипак одложе. Нема потреба за журбом!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.