Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Будите одговорни

Све о изненадном скоку оболелих од короне: Ове особе су НАЈВЕЋИ ИЗВОР преноса инфекције

У Београду раде током ноћи две ковид амбуланте једна је при дому здравља Палилула, друга при ДЗ Земун.

1593423956_verica-tanjug.jpg
Фото: Тањуг
Oglas

Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић каже да први талас вируса корона није завршен и да је дошло до повећања броја инфицираних у Србији, али и у земљама у окружењу.

Прочитајте још: Направљена НОВА ВАКЦИНА против короне! Спремна да истреби вирус и у БУДУЋНОСТИ?!

- Очекивали смо да ће повећање број инфицираних и нови талас наступити тек на јесен, међутим у првом таласу који ипак није завршен дошло је до повећања оболелих у Србији, али и у земљама у окружењу - рекла је Јовановић.

Она је навела да је оправдано било попуштање мера, али да је остала обавезна мера превенције држање дистанце, ношење маски, хигијена руку.

Фото: Депозит

Упитана да ли се вирус мења, јер је највећи број заражених сада међу млађом популацијом, она је навела да нема доказа да је дошло до промена у самој структури вируса.

Највише оболевају млади

- Клиничка слика јесте сада измењена у односу на почетак епидемије. Углавном су асимптоматски случајеви или пацијенти са блажом клиничком сликом. Вирус је највише присутан у животној доби 20 до 40 године - навела је она.

Како каже, највећи извор преноса инфекције су особе које не знају да носе вирус, јер немају никакве симптоме, а настављају са својим свакодневним активностима.

- У затвореном простору вирус се лако преноси, лако се шири. Млађа популација је домаминантна сада јер су они много активнији - истакла је она.

Прочитајте још: ПРОНАЂЕН ЛЕК ЗА РАК?! Код оболелих зауставио увећање тумора, а двоје се ПОТПУНО ИЗЛЕЧИЛО

И даље су у посебном ризику старији грађани и особе које имају хронична оболења - дијабетес, кардиоваскуларна оболења, јер вирус код њих може да изазове тежи облик обољења.

Фото: Депозит

Шта ако је тест позитиван?

Јовановић каже да пацијенти који имају симптоме респираторних инфекција прво треба да се јаве у ковид амбуланту надлежног дома здравља, где ће га прегледати лекар, одрадити лабораторијске анализе, рентген плућа, а по потреби и тест на вирус корона.

Код пацијената код којих се потврди корона или клиничка слика указује на присуство вируса шаљу се у тријажне амбуланте које су у Инфективној клиници, КБЦ Бежанијска коса и Градском заводу за плућне болести.

Прочитајте још: Ову намирницу ЈЕДЕМО СВАКОГ ДАНА, а она нам РАЗАРА МОЗАК

Ту се одређује који пацијенти су за болничко лечење, а који су за кућну самоизолацију.

Јовановић је подсетила да у Београду раде током ноћи две ковид амбуланте једна је при дому здравља Палилула, друга при ДЗ Земун.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas