Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СРЦЕ

Топли дани буде КОКСАКИ, докторка Радовановић има само један САВЕТ

Са порастом спољне температуре почињу и учесталије инфекције коксаки вирусима, који се сматрају типичним "болестима прљавих руку".

1624019437_Depositphotos_376904920_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ако осетите малаксалост, благо повишену телесну темпертуру, око 37,5, и друге тегобе, не мора одмах да значи да је ковид, после теста на корона вирус, ако је негативан, требало би да се тестирате на коксаки, наравно ако лекар посумња на ову инфекцију.

Прочитајте још: ШОКАНТНИ подаци - РАСТЕ отпорност на АНТИБИОТИКЕ: Широм Европе сваке године УМРЕ најмање 33.000 људи због тога

Симптоми коксаки вируса

Докторка Александра Радовановић-Спурнић, инфкетолог Клиничког центра Србије, каже да код 95 одсто људи инфекција коксаки вирусима пролази без значајних симптома, али код пет процената, они могу да буду узрок чак и животно угрожавајућег стања.

Већина људи током живота дође у додир са коксаки вирусом

- Већина нас током живота бива у контакту са неким од 29 серотипова вируса коксаки - каже саговорница. - Дијагноза инфекције најчешће се поставља на основу типичне клиничке слике и основних лабораторијских анализа и код највећег броја оболелих не захтева допунску дијагностику крви. Уколико је, ипак, потребна онда се ради одређивање титра анти-тела.

Постоји 29 типова коксаки вируса.

Користи се и неколико других типова тестова, од којих је најзначајнији серолошки тест на појединачне титрове анти-тела на коксаки Б вирусе који се ради само у Институт "Торлак". Резултати овог тестирања нису једноставни за тумачење, па ифкецију коксаки вирусима може да потврди или одбаци само инфектолог.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Коксаки се преноси прљавим рукама

С обзиром на то да се коксаки вируси најчешће преносе феко-оралним путем, њима се углавном инфицирају предшколска и школска деца, адолесценти и млади људи.

Медикаменти враћају нормалан срчани рад

- Коксаки вируси могу да изазову запаљење органа за дисање, срца, мозга, коже, ока, нервног система - каже др Радовановић-Спурнић.

Прочитајте још: 12 рецепата за чистија плућа: Липа и овас учиниће чудо

Терапија за запаљење срца

Симптоми за лекара
Симптоми због којих је неопходно да се потражи помоћ лекара су главобоља и повраћање, удружени са повишеном телесном температуром, осећаје лупања или пескакања срца, нелагодност у грудном кошу и осећај недостатка ваздуха.

Наша саговорница каже да специфичне антивирусне терапије за коксаки инфекције нема. Код већине оболелих примењује се лекови против болова и за снижавање повишене телесне температуре. Код пацијената који имају запаљење срца примењују се медикаменти који враћају нормалан срчани рад, излучују течност ако се задржава.

Поштеда иод физичких активности и здрава храна

Терапија за упалу мозга

Код пацијената са упалом мозга лекови који снижавају мождани притисак...Могу да се укључе и витамински препарати који делују као антиоксиданси.

- Током саме инфекције и периода опоравка осим поштеде од тежих физичких активности саветује се и здрава исхрана - каже др Радовановић-Спурнић. - То значи разноврсне и свеже намирнице, од којих су најзначајнији воће и поврће. Важан је и довољан унос течности и избегавање индустријских грицкалица и хране која садржи превише адитива, соли и шћера.

Прочитајте још: Чак 65 посто излечених пацијената од ЦОВИД-а има неку трауму! Ова група је најугроженија

Пацијенти којима су коксаки вируси "закачили" срце морају на редован ултразвук срца и анализу крвне слике.

- Остали оболели који имају коксаки вирусну инфекцију, а немају миокардитис, требало би да се редовно контролишу код инфектолога и да редовно раде основне лабораторијске анализе. Такође, потребно је и да се понавља серологија на коскаки вирусе - напомиње наша саговорница.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas