Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Знаци да једемо превише соли: Да ли сте стално жедни и имате висок крвни притисак?

Со је природни зачин који даје укус јелима и може деловати као конзерванс.

1630913871_Depositphotos_42933327_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Со садржи око 60 посто хлорида и 40 посто натријума. Већина непрерађење хране, попут поврћа, воћа, ораха и меса и млека не садржи натријум. Со коју ми једемо помаже код стезања и опуштања мишића, утиче на нерве и балансира минерале који су у организму.

Колико нам соли треба?

Со је битан је део свакодневне исхране. Потребна нам је да бисмо могли нормално да функционишемо. Због тога је Светска здравствена организација као препоруку за дневну потребу код здравих одраслих особа препоручила чајну кашичицу, односно пет грама соли у којој је садржано два грама натријума.

Прочитајте још: Како заправо настају ПОДОЧЊАЦИ? Решите се тамних кругова око очију

Међутим, битно је нагласити да су потребе, као и за сваким другим и за овим нутријентом, индивидуалне и знатно одступају у зависности од низа фактора: поднебла, годишњег доба, здравственог стања, стила живота и нивоа телесне активности.

Осечате надутост

Ово је један од уобичајених симптома, краткотрајних, након што сте конзумирали пуно соли. Она помаже код задржавања воде, па ће се тако она накупити у већој количини. Храна не мора имати јако слан укус да би била пуна натријума. Сендвичи, пизза, пецива и супе у врећици могу бити подмукли извор соли.

Пораст крвног притиска

Пуно је разлога зашто можете имати високи крвни притисак, а један од њих је и со. Промене у притиску се догађају преко бубрега, а превише соли ће онемогућити правилно излучивање течности која је организму потребна. Резултат је повишење крвног притиска.

Прочитајте још: Који су најбољи положаји за спавање? Који је ваш избор?

Отечено лице

Овај симптом се може јавити због превише соли у организму, а најчешће на лицу, рукама, стопалима и зглобовима. Ако сте приметили такве промене, размислите о томе колико соли једете.

Јако сте жедни

Ако сте у задње време јако жедни, то може бити знак да уносите превише соли. Када се то догоди, тело постаје дехидрирано. Када се то догоди након ручка, јасно је да сте појели нешто преслано. Оно што следи је дехидрација јер ће тело извлачити течност из ћелија и код вас ће се јавити жеђ. Ви свакако пијете пуно воде јер ћете тако неутрализовати со и мало освежити организам.

Килограми се накупљају

Када се вода задржава у организму, могуће је добити вишак килограма. Ако се то догоди у јако кратком року, могуће је да је разлог превише соли и требали бисте обратити пажњу шта уносите у себе, урадите нешто како бисте смањили унос соли.

Не спавате добро

Ако једете превише соли пре спавања, то може довести до тога да имате проблеме да заспите или се често током ноћи будите. Након свега овог следи неиспаваност, главобоља, мрзовоља наредног дана.

Осећате се малаксало

Када је у крви превише соли, вода се накупља у ћелијама како би је разредила. Резултат може бити осећај слабости.

Боли вас стомак

Ако превише соли код вас узрокује дехидрацију, стомак ће то осетити. Може доћи до затвора али се може јавити и пролив, грчеви. Смањите унос соли и пијте што више воде како бисте олакшали организму да је избаци напоље.

Прочитајте још: КАО НА ФИЛМУ: Жена ушетала у познату златару и извела НЕВЕРОВАТНУ превару вредну МИЛИОНЕ ДОЛАРА!

Дуготрајне последице конзумације соли

Иако треба пазити и на оне краткотрајне последице, на дуге стазе та навика може узроковати главобоље, проблеме са срцем, високи крвни притисак, болест бубрега, рак желуца и мождани удар.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas