· · Коментари: 0
Тест турске сачмарице Дериа

Без застоја и у најжешћем режиму: Полуаутоматска сачмарица идеална за жестоко пуцање

Одлучио сам се да за тестирање ИПСЦ пушке позовем наше стрелце у практичном стрељаштву, породицу Стокић оца Драгослава и сина Александра

1.deria.jpg
дериа - Влада МИТРОВИЋ

За тестирање смо добили тек пристигле, неотпаковане пушке Дериа МК-12 ИПСЦ, а увозник нас је снабдео и великом количином сачмарске муниције, различитих произвођача, лаборација, крупноће сачме и намене

Пушка Дериа МК-12 ИПСЦ је у суштини скоро иста као и сачмени полуаутомат Дериа  МК-12, који је по концепцији грађен као америчка војничка М4. На први поглед види се да подмодел намењен стрелцима у практичном стрељаштву има више оранж обојених делова, како би деловао спортски, а не војнички агресивно.

Кофер са мноштвом опреме, алата и делова за МК-12 ИПСЦ

Прочитајте још: Луксузна пушка која оставља без даха: Технички, ергономски и естетски савршена - двоцевка Холанд-Холанд

Калибар ових полуаутомата је 12, уз лежиште дужине 76 мм. Пушка прима муницију 12/76 и 12/70 уз детаљ да се испоручује са два измењива клипа. Чим кажемо клипа, јасно вам је да пушка ради на принципу позајмице барутних гасова. На овим МК-12 пушкама у фабрици су монтирани клипови на којима пише "лајтс лоадс" (лако пуњење). Како се у ИПСЦ спорту не користе најтеже лаборације муниције калибра 12, логично је да смо на тесту више користили муницију 12/70, стандардних, лаких, али семи магнум пуњења.

Дериа МК-12 ИПСЦ (горе), Дериа Лион (средина) и МК-12 (доле)

Техничке карактеристике

  • Модел: МК-12 ИПСЦ
  • Калибар: 12 70/76
  • Дужина цеви (мм): 508
  • Укупна дужина (мм): 1010-1150
  • Маса (кг): 3,5
  • Број метака: 10+1
  • Принцип рада: полуаутоматски-позајмица гасова

Домишљатост турског инжењера

Дериа МК-12 ИПСЦ, муницијом се снабдева из кутијастог одвојивог оквира капацитета десет метака, иако постоје и оквири од два, четири, пет али и невероватних 19 метака. На тесту смо користили само оквире од десет метака. Захваљујући одсуству, подцевног тубуларног магацина за муницију, турски конструкотри су направили напредну конструкцију где се гасни цилиндар и гасни клип налазе око цеви пушке. Кроз решеткасту алуминијумску облогу цеви види се гасни клип. Примењен је и нови изум турских конструктора - буфер болт систем, који амортизује удар затварача у сандук, чак и при најјачим пуњењима, чувајући алуминијумски сандук пушке од оштећења.

Наши ИПСЦ стрелци Драгослав Стокић и његов син Александар били су презадовољни радом турских сачмарица Дериа МК-12 и МК-12 ИПСЦ
 

Брављење затварача се обавља клином у продужетку цеви, што је карактеристично за већину гасних полуаутомата. Екстракција чаура обавља се јаким канџастим извлакачем. Конструктор је урадио Даксос (Дуал аксис оперејшн систем) који омогућава ИПСЦ стрелцима да ручицу затварача пребацују по жељи, на десну или леву страну.

Муњевита на стрелишту

Цев ИПСЦ модела МК-12 дуга је 508 мм, има спољашњи пречник 21,5 мм и опремљена је великом ефикасном, демонтажном гасном кочницом. Овај детаљ, као и тежина од 3,5 кг доприноси да је трзај изузетно умерен, тако да је могуће вишеструко, муњевито ангажовање мета на ИПСЦ стејџу. Цев такође има навој у зони уста, који прихвата измењиве чокове. Компанија "Дериа" уз пушке испоручује три чока: Ф, М и Ц, односно 1/1; 1/2 и 0/0 - пун, половина и цилиндар. У опреми је и вишенаменски кључ за монтажу окова. Око цеви је решеткаста Ал-облога, која се скида при расклапању.

Раде без застоја

За тест смо спремили стотине различитих метака. Прво смо пуцали истом муницијом, а затим смо у оквир ређали наизменично различиту муницију по грамажи, дужини и произвођачу.

Влада Митровић тестира МК-12 ИПСЦ

Наши ИПСЦ стрелци Александар и Драгослав Стокић направили су импровизовани стејџ, чак и са глиненим голубовима, тако да је тест добио на разноврсности. За МК-12 ИПСЦ и МК-12 које смо упоредо (приближно истим бројем метака) тестирали, можемо потврдити да су радили беспрекорно. Дериа пушке раде без застоја, чак и добро запрљане претходним пуцањем.

Прочитајте још: Одлике двоцевки ТОЗ-63 и ТОЗ-66 чине да им време не може ништа

"Гутају" сву врсту муниције, а јединачним пројектилима је могуће добити групе три поготка са 40 м, пречника 45 мм, пуцано механичким нишаном из руке. Пуцали смо и у глинене голубове у лету и лако погађали. Невероватно је да није било застоја са толико различитих метака, чак и у најжешћем режиму.
Фото: Влада Митровић

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.