Oglas
· · Komentari: 0
Test turske sačmarice Deria

Bez zastoja i u najžešćem režimu: Poluautomatska sačmarica idealna za žestoko pucanje

Odlučio sam se da za testiranje IPSC puške pozovem naše strelce u praktičnom streljaštvu, porodicu Stokić oca Dragoslava i sina Aleksandra

1.deria.jpg
deria - Vlada MITROVIĆ
Oglas

Za testiranje smo dobili tek pristigle, neotpakovane puške Deria MK-12 IPSC, a uvoznik nas je snabdeo i velikom količinom sačmarske municije, različitih proizvođača, laboracija, krupnoće sačme i namene

Puška Deria MK-12 IPSC je u suštini skoro ista kao i sačmeni poluautomat Deria  MK-12, koji je po koncepciji građen kao američka vojnička M4. Na prvi pogled vidi se da podmodel namenjen strelcima u praktičnom streljaštvu ima više oranž obojenih delova, kako bi delovao sportski, a ne vojnički agresivno.

Kofer sa mnoštvom opreme, alata i delova za MK-12 IPSC

Pročitajte još: Luksuzna puška koja ostavlja bez daha: Tehnički, ergonomski i estetski savršena - dvocevka Holand-Holand

Kalibar ovih poluautomata je 12, uz ležište dužine 76 mm. Puška prima municiju 12/76 i 12/70 uz detalj da se isporučuje sa dva izmenjiva klipa. Čim kažemo klipa, jasno vam je da puška radi na principu pozajmice barutnih gasova. Na ovim MK-12 puškama u fabrici su montirani klipovi na kojima piše "lajts loads" (lako punjenje). Kako se u IPSC sportu ne koriste najteže laboracije municije kalibra 12, logično je da smo na testu više koristili municiju 12/70, standardnih, lakih, ali semi magnum punjenja.

Deria MK-12 IPSC (gore), Deria Lion (sredina) i MK-12 (dole)

Tehničke karakteristike

  • Model: MK-12 IPSC
  • Kalibar: 12 70/76
  • Dužina cevi (mm): 508
  • Ukupna dužina (mm): 1010-1150
  • Masa (kg): 3,5
  • Broj metaka: 10+1
  • Princip rada: poluautomatski-pozajmica gasova

Domišljatost turskog inženjera

Deria MK-12 IPSC, municijom se snabdeva iz kutijastog odvojivog okvira kapaciteta deset metaka, iako postoje i okviri od dva, četiri, pet ali i neverovatnih 19 metaka. Na testu smo koristili samo okvire od deset metaka. Zahvaljujući odsustvu, podcevnog tubularnog magacina za municiju, turski konstrukotri su napravili naprednu konstrukciju gde se gasni cilindar i gasni klip nalaze oko cevi puške. Kroz rešetkastu aluminijumsku oblogu cevi vidi se gasni klip. Primenjen je i novi izum turskih konstruktora - bufer bolt sistem, koji amortizuje udar zatvarača u sanduk, čak i pri najjačim punjenjima, čuvajući aluminijumski sanduk puške od oštećenja.

Naši IPSC strelci Dragoslav Stokić i njegov sin Aleksandar bili su prezadovoljni radom turskih sačmarica Deria MK-12 i MK-12 IPSC
 

Bravljenje zatvarača se obavlja klinom u produžetku cevi, što je karakteristično za većinu gasnih poluautomata. Ekstrakcija čaura obavlja se jakim kandžastim izvlakačem. Konstruktor je uradio Daksos (Dual aksis operejšn sistem) koji omogućava IPSC strelcima da ručicu zatvarača prebacuju po želji, na desnu ili levu stranu.

Munjevita na strelištu

Cev IPSC modela MK-12 duga je 508 mm, ima spoljašnji prečnik 21,5 mm i opremljena je velikom efikasnom, demontažnom gasnom kočnicom. Ovaj detalj, kao i težina od 3,5 kg doprinosi da je trzaj izuzetno umeren, tako da je moguće višestruko, munjevito angažovanje meta na IPSC stejdžu. Cev takođe ima navoj u zoni usta, koji prihvata izmenjive čokove. Kompanija "Deria" uz puške isporučuje tri čoka: F, M i C, odnosno 1/1; 1/2 i 0/0 - pun, polovina i cilindar. U opremi je i višenamenski ključ za montažu okova. Oko cevi je rešetkasta Al-obloga, koja se skida pri rasklapanju.

Rade bez zastoja

Za test smo spremili stotine različitih metaka. Prvo smo pucali istom municijom, a zatim smo u okvir ređali naizmenično različitu municiju po gramaži, dužini i proizvođaču.

Vlada Mitrović testira MK-12 IPSC

Naši IPSC strelci Aleksandar i Dragoslav Stokić napravili su improvizovani stejdž, čak i sa glinenim golubovima, tako da je test dobio na raznovrsnosti. Za MK-12 IPSC i MK-12 koje smo uporedo (približno istim brojem metaka) testirali, možemo potvrditi da su radili besprekorno. Deria puške rade bez zastoja, čak i dobro zaprljane prethodnim pucanjem.

Pročitajte još: Odlike dvocevki TOZ-63 i TOZ-66 čine da im vreme ne može ništa

"Gutaju" svu vrstu municije, a jedinačnim projektilima je moguće dobiti grupe tri pogotka sa 40 m, prečnika 45 mm, pucano mehaničkim nišanom iz ruke. Pucali smo i u glinene golubove u letu i lako pogađali. Neverovatno je da nije bilo zastoja sa toliko različitih metaka, čak i u najžešćem režimu.
Foto: Vlada Mitrović

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas