Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Необична оружја

Раритетне пушке вестерн филмова (ФОТО)

Иако је чувена компанија “Пони Експрес” своје пратиоце поштанских и новчаних пошиљки, наоружала пушкама с револверским механизмом, ова врста оружја није дуго опстала на Дивљем западу

1603576602_revolverska-puska-3.jpg
револверска-пуска-3 - фото: “Цолт”
Oglas

Годинама пре него што је Семјуел Колт представио свој револуционарни концепт револвера Патерсон, појављивала су се вишеметна перкусиона оружја различитих дужина цеви. Једна од првих пушака с муницијом смештеном у добошу који се окреће, била је она коју су осмислила браћа Џон и Џејмс Милер из Рочестера. 

Прочитајте још: Увек при руци два брза метка (ФОТО)

Колиерова прва пушка са добошем, сва каснија решења су потекла од њега, фото: приватна збирка О.Волка

Као и Колт, они су се ослонили на Колијеров патент обртања добоша приликом запињања ороза и 1829. године су патентирали своје решење комора у којим се налазио живин фулминат ради иницијације барутног пуњења након удара игле. Произведено је неколико стотина оваквих пушака у периоду од 1835. до 1850. године, у мануфактурним пушкарским радионицама више тадашњих оружара (око петнаест њих). 

Седмометке са ротирајућим добошен 

Једна од првих експерименталних перкусионих пушака са ротационим добшем, фото: приватна збирка О.Волка

Највише примерака је направио Вилијам Билингхарст, па се у стручним круговима ове пушке често и називају Билингхарст рифлес. Седмометне пушке овог система су имале полугу за ротирање добоша и запињање ударача, а услед слабог барутног пуњења дужина цеви није била фактор који је омогућавао поготке на већим даљинама. 

Први Колтов патент  

Нешто напредније решење је настало касније, под називом Колт Патерсон Но.1 Ринг Левер рифле, а мање је познато како је то прво ватрено оружје произведено по нацртима Семјуела Колта. Продукција је поверена фирми “Патент Армс Мфг. Цо.” из Њу Џерсија од 1837. године, али је направљено само двеста примерака. 

Сцена из филма “За долар више”, фото: YоуТубе принтсцреен/ Цхристиан Бате'с

 

Пушке су уобичајено имале осмоугаону цев у калибру .40, док је на предњем делу рама била позиционирана прстенаста полуга за окретање добоша и запињање механизма. Иако су оваква вишеметна оружја омогућавала велику ватрену моћ за то доба, није било пуно заинтересованих, па су очувани примерци прави раритет и достижу астрономске цене у колекционарским круговима. 

Забележени на “великом екрану” 

Сцена из филма “За долар више”, фото: YоуТубе принтсцреен/ Цхристиан Бате'с

Љубитељи филмова с тематиком “Дивљег Запада” сматрају како је једна од најупечатљивијих сцена тог жанра она из антологијског остварења “За долар више”, када глумац Ли Ван Клиф током уличног обрачуна на свој дугоцевни револвер Колт Бантлајн Специјал монтира кундак и прецизно пласира хитац са велике удаљености. 

Прочитајте још: Карабин за срнећу дивљач (ФОТО)

Колекционарски Смит-Весон Модел 320, у своје доба није остварио комерцијални успех, фото: приватна збирка О.Волка

Тај моменат, као и појављивање оружја као што су Колт 1855 и Ремингтон 1858 Катлеманс Карбине у филмовима (“Ел Дорадо”, “У 3 и 10 за Јуму”, “Добар, лош, зао”...) иницирају размишљање који је разлог што пушке с револверским механизмом нису биле популарније и масовније коришћене. 

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas