Oglas
· · Komentari: 0
Neobična oružja

Raritetne puške vestern filmova (FOTO)

Iako je čuvena kompanija “Poni Ekspres” svoje pratioce poštanskih i novčanih pošiljki, naoružala puškama s revolverskim mehanizmom, ova vrsta oružja nije dugo opstala na Divljem zapadu

1603576602_revolverska-puska-3.jpg
revolverska-puska-3 - foto: “Colt”
Oglas

Godinama pre nego što je Semjuel Kolt predstavio svoj revolucionarni koncept revolvera Paterson, pojavljivala su se višemetna perkusiona oružja različitih dužina cevi. Jedna od prvih pušaka s municijom smeštenom u dobošu koji se okreće, bila je ona koju su osmislila braća Džon i Džejms Miler iz Ročestera. 

Pročitajte još: Uvek pri ruci dva brza metka (FOTO)

Kolierova prva puška sa dobošem, sva kasnija rešenja su potekla od njega, foto: privatna zbirka O.Volka

Kao i Kolt, oni su se oslonili na Kolijerov patent obrtanja doboša prilikom zapinjanja oroza i 1829. godine su patentirali svoje rešenje komora u kojim se nalazio živin fulminat radi inicijacije barutnog punjenja nakon udara igle. Proizvedeno je nekoliko stotina ovakvih pušaka u periodu od 1835. do 1850. godine, u manufakturnim puškarskim radionicama više tadašnjih oružara (oko petnaest njih). 

Sedmometke sa rotirajućim dobošen 

Jedna od prvih eksperimentalnih perkusionih pušaka sa rotacionim dobšem, foto: privatna zbirka O.Volka

Najviše primeraka je napravio Vilijam Bilingharst, pa se u stručnim krugovima ove puške često i nazivaju Bilingharst rifles. Sedmometne puške ovog sistema su imale polugu za rotiranje doboša i zapinjanje udarača, a usled slabog barutnog punjenja dužina cevi nije bila faktor koji je omogućavao pogotke na većim daljinama. 

Prvi Koltov patent  

Nešto naprednije rešenje je nastalo kasnije, pod nazivom Kolt Paterson No.1 Ring Lever rifle, a manje je poznato kako je to prvo vatreno oružje proizvedeno po nacrtima Semjuela Kolta. Produkcija je poverena firmi “Patent Arms Mfg. Co.” iz NJu Džersija od 1837. godine, ali je napravljeno samo dvesta primeraka. 

Scena iz filma “Za dolar više”, foto: YouTube printscreen/ Christian Bate's

 

Puške su uobičajeno imale osmougaonu cev u kalibru .40, dok je na prednjem delu rama bila pozicionirana prstenasta poluga za okretanje doboša i zapinjanje mehanizma. Iako su ovakva višemetna oružja omogućavala veliku vatrenu moć za to doba, nije bilo puno zainteresovanih, pa su očuvani primerci pravi raritet i dostižu astronomske cene u kolekcionarskim krugovima. 

Zabeleženi na “velikom ekranu” 

Scena iz filma “Za dolar više”, foto: YouTube printscreen/ Christian Bate's

LJubitelji filmova s tematikom “Divljeg Zapada” smatraju kako je jedna od najupečatljivijih scena tog žanra ona iz antologijskog ostvarenja “Za dolar više”, kada glumac Li Van Klif tokom uličnog obračuna na svoj dugocevni revolver Kolt Bantlajn Specijal montira kundak i precizno plasira hitac sa velike udaljenosti. 

Pročitajte još: Karabin za srneću divljač (FOTO)

Kolekcionarski Smit-Veson Model 320, u svoje doba nije ostvario komercijalni uspeh, foto: privatna zbirka O.Volka

Taj momenat, kao i pojavljivanje oružja kao što su Kolt 1855 i Remington 1858 Katlemans Karbine u filmovima (“El Dorado”, “U 3 i 10 za Jumu”, “Dobar, loš, zao”...) iniciraju razmišljanje koji je razlog što puške s revolverskim mehanizmom nisu bile popularnije i masovnije korišćene. 

Milan Milanović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas