Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТАРЕ ТЕХНИКЕ МУВАЊА

7 начина да флертујете као ВИКТОРИЈАНАЦ: Ако вам је некада испала марамица на под, ево шта сте поручили симпатији

Викторијанско доба било је фрустрирајуће време да будете млади и заљубљени, пошто су крута ограничења друштвених конвенција често значила да је сваки ваш покрет провераван од стране пратиоца.

1642416858_pjimage---2022-01-17T115401.470.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Љубазан разговор о времену не може баш да вас одведе далеко у игри удварања, па су многи млади (и не тако млади) љубавници смислили генијалне начине да се баве својим љубавним аферама. Ако тражите начин да зачините сопствену романсу, могли бисте да се угледате на ове љубави из 19. века - само се уверите да предмет вашег дивљења има исти водич за бонтон.

1. Напишите писмо…

Викторијанци су били страствени писци писама, а у неким деловима Лондона пошта је испоручивана и до седам пута дневно, што значи да је белешка могла бити написана, послата поштом и испоручена у року од неколико сати. Писмо би могло бити савршен начин да се приближите објекту ваше жеље, али хировити викторијански манири често су отежавали савладавање исправног приступа. Као резултат тога, објављени су бројни приручници који су давали шаблонска писма за дописнике који су први пут у игри.

Следећи пример је шаблон за мушкарца који жели да подстакне удварање након што је само једном срео жену:

Госпођо,

Једва проналазим храбрости да вам се обратим, а поготово што не могу себи да ласкам да сте ме на било који начин приметили. Али, ризикујући да изазовем ваше незадовољство, осећам се приморан да изразим, са свим поштовањем, и да признам да сте изазвали осећања топлија од оних која би захтевало само познанство.

Прочитајте још: 7 ствари које треба урадити када трпите НЕПОШТОВАЊЕ у вези

Књига је такође нудила шаблоне за жене како да одговорњ, било охрабрујуће или не. Оне које желе да прекину такво флертовање могле би да одговоре на следећи начин:

Госпођица— излаже своје комплименте господину— и иако није вољна да његово писмо сматра увредом, верује да ће у будућности, ако се сретне са господином— он увидети неопходност да се уздржи од обраћања њој под било којим околностима.

2. … али будите пажљиви где стављате печат.

Љубитељима из 19. века понекад је било тешко да своја писма чувају приватним, јер су белешке могле да се читају наглас за забаву целе породице. Да би то заобишли, неки су наводно почели да користе позиционирање марке на коверти како би открили тајну поруку. Тачно значење различитих позиционирања вероватно је варирало између парова и није сасвим јасно у којој мери је систем коришћен, али су током времена бројни писци покушали да кодификују систем. Један такав пример открива следећа значења: 

Госпођо,

Наопако, постављено дијагонално на левој страни коверте: „Твоја љубав ме одушевљава."

Наопако у средини коверте: „Када ћу те видети?“

Наопако на десној страни коверте: „Нисам слободан."

Десно горе на левој страни: "Волим те."

На крају, поштански администратори су одредили да маркице морају да се ставе у горњи десни угао коверти - чиме су уништили систем.

3. Лепезе

Плесови и балови били су добра прилика да се млади љубавници упознају, уживајући у љубазном ћаскању и чедном плесу или два. Али овај умерени стил романтике није био свачији укус, а извесне младе жене су наводно почеле да користе своје лепезе да пренесу прилично храбру поруку својој симпатији.

Известан број произвођача лепеза из 19. века брзо је направио памфлете у којима је детаљно описан „код лепеза“, иако је идеја о потпуно "искодираној" лепези била више рекламни трик него стварност.

Један такав пример био је луксузни париски произвођач лепеза Жан-Пјер Дувелроа, који је изнео следећа значења:

Носи у левој руци, отвори: „Дођи и причај са мном.“

Споро померање лепезе: „Удата сам."

Брзо: „Верена сам.“

Отвори и затвори: „Ти си окрутан."

4. ... или марамица.

Лепезе нису биле једини додатак који је наводно био ангажован у потрази за љубављу; о марамици се такође причало као о једноставном начину да се пошаље порука преко препуне собе. У својој чудесној књизи (1890), Хенри Ј. Вехман је обезбедио средство за кокетирање у виду марамице:

Брисање преко усана: „Желим познанство."

Окретање у обе руке: „Равнодушност."

Испуштање: "Бићемо пријатељи."

Окрећући се у левој руци: „Желим да те се отарасим.”

5. Реци то цвећем.

Можда је најпознатији метод флертовања међу викторијанцима био језик цвећа. Објављено је неколико водича са детаљима о сложености кода, у којем је сваки цвет имао значење, па чак и боја траке којом су били везани и угао под којим су предати могли су имати значај.

Етикета цвећа (1852) понудила је овај сложен савет: „Ако цвету или биљци треба да претходи заменица Ја, она мора бити представљен у положају нагнутом према левој руци. Ако треба да изрази заменицу Ти, требало би да се нагиње удесно.”

Многа значења потичу из традиционалног енглеског фолклора, али неким егзотичнијим предметима дали су измишљени значај маштовитих викторијанских писаца етикета. Према приручнику, црвена ружа је значила „лепоту“, пругасти каранфил „одбијање“, жути ирис „страст“ и, шармантно, поклон ананаса значи „одржавање обећања“.

6. Додајте им картицу.

Карте за флерт, које се понекад називају и картице за пратњу или познанство, биле су безобразни папирићи унапред одштампаног папира које су амерички самци користили у касној викторијанској ери да пробију лед. Могле су бити директне („Веома желим да те упознам“), скраћене („Може ли интензивна  помоћ кући?“), па чак и помало скандалозне („Нисам ожењен и добар сам за провод“).

Често су биле праћене илустрацијама који је понекад исписивао део поруке у ребус коду. Већина је била безбрижна и пародирала је бонтон око формалнијих визиткарти које су викторијанци користили да се представљају, најављују посету, изражавају саучешће или напомињу да су покушали да посете некога

Карте су биле још један одличан начин да се избегну пратиоци, јер је заинтересована страна могла релативно дискретно да је добаци својој симпатији, тако што ће се сакрити иза рукавице или лепезе.

7. Уколи све остало не успе, пробајте са огласима.

Огласи у новинама често су представљали сигуран простор за викторијанску романсу. Др Алун Вити, историчар са Универзитета у Ексетеру, прегледао је поверљиве огласе у лондонским новинама Евенинг Стандард између 1870-их и 1890-их и пронашао оно што је он назвао „рашталиште сексуалних тензија”—и неке згодне надимке.

Један пример је гласио: „Крајње јадан и сломљеног срца. Морам да те видим драга моја. Молим те, напиши и одреди време и место, уз сваки ризик. Могу проћи поред куће ако је потребно, у малој кочији.”

Други је гласио: "Маче, надам се да си срећан. Ја сам најнесрећнија. Пиши нам кући пре следеће среде; не могу да поднесем годину дана. Моли се да те видим, за стару љубав, која је још јача."

Ови трагови недозвољених послова и сломљених срца посебно су потресни јер често не знамо како се прича завршила; немамо начина да сазнамо да ли је „Маче“ или било који други прималац икада прочитао поруке или одговорио. Међутим, јавна природа ових кодираних порука сугерише ниво очаја, а можда и последњи покушај да се поново распламса умирући пламен, као на пример у овој искреној молби: „УВЕК У ЈЕДАНАЕСТ: Најдража, послушао сам твоје писмо. Имај милости, сламаш ми срце. Никада да те видим, никад не чујем – осим да ми кажеш да „не долазим“. За име Бога драга љубави, заврши ово на овај или онај начин. Не могу, не могу то да поднесем. Превише сте окрутни.”

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas