Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 ствари које треба урадити када трпите НЕПОШТОВАЊЕ у вези

Поступање са партнером без поштовања је веома деликатна ствар. Знате ли шта је најгора ствар у непоштовању у партнерству? То је да немате појма да се то дешава док не буде прекасно.

1641208665_Untitled.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

У неком тренутку, неко други вам каже „Хеј, то није у реду“ и ви се отрезните на неко време. То је тренутак када треба да делујете.

Шта се дешава ако не урадите? 

Ми смо најприлагодљивија врста на овој планети. И ако је то добра ствар када је у питању еволуција, једнако је штетно када је у питању злостављање у вези, непоштовање и малтретирање. То значи да се прилагођавамо лошем са истом одлучношћу као и добром у животу.

Прочитајте још: 3 НАЈВЕЋА ТРЕНДА ЗА ЗАБАВЉАЊЕ У 2022: Ако одете на састанак са "леденим чиком", лоше вам се пише

Вероватно сте тренутно у једној од ових ситуација:

  • Ви сте у новој вези, виђате ову особу неколико недеља и нешто вам није у реду. Не желите да претерујете и покварите ствари, али с друге стране – волите себе довољно да знате да би требало да бар истражите.
  • Ви сте у дугој вези (чак и у браку), и већ сте прошли горе описану фазу, али сте брзо схватили да ствари нису тако лоше као што сте мислили и остали сте са њим. Сада, мале црвене заставице од почетка су свуда на хоризонту, и знате да ствари нису онакве какве би требало да буду. Време је да волите себе и делујете.

Фото: Депозит

Шта је непоштовање у вези?

Једноставно речено, понашање без поштовања у вези је када вам понашање друге особе на неки начин штети, доводи вас у неугодан положај пред породицом, пријатељима или самим собом, тера вас да сумњате у себе и осећате се као да радите нешто погрешно.

Да ли сте приметили да звучи као манипулација? То је зато што је манипулација у вези облик непоштовања, али не и једини облик.

Добре вести: Када нас неко не поштује, то није увек зато што су зли, лоши људи који нас не воле. Међутим, то је знак проблема или барем црвена заставица на коју треба да обратите пажњу.

Дакле, хајде да ближе погледамо како да се носимо са понашањем које није у реду.

1. Идентификујте непоштовање у вези

Пре свега, идентификујте непоштовање и будите искрени да је то заиста непоштовање.

Примери непоштовања:

  • Партнер вас спушта када разговара са вама. Уместо да вас охрабри, он каже да нећете успети или да нисте довољно добри за било шта.
  • Стална љубомора и неповерење без разлога за то.
  • Игнорише вас, ваше жеље и не мари за ваше мишљење о различитим стварима.
  • Осећате да би требало да питате његово мишљење о било чему и не осећате се пријатно да доносите одлуке о свом животу. Он се наљути ако то урадиш.
  • Често је груб и игнорише вас.
  • Виче на вас са или без разлога, а чак и ако га замолите да то не ради, он то наставља да ради.
  • Показује себичност и увек себе ставља на прво место. Ви му нисте приоритет у вези.

Када сте потпуно сигурни да говоримо о непоштовању, а не само о стресном периоду у животу вашег партнера, време је за корак број 2.

2. Питајте зашто

Увек саопштите проблем. Велики или мали - причајте о томе. Погледајте свог партнера у очи и отворите своја чула. Да ли је поштен? Да ли избегава ту тему? Да ли му је само непријатно да прича о томе или нешто крије? Ово није истрага, већ једноставна комуникацијска вештина. Дакле, питајте зашто.

Мирно изложите проблем, реците како се осећате и питајте шта је разлог њихове реакције. Можда је нешто сасвим друго. Ваш партнер би могао бити преоптерећен другим стварима или није обраћао пажњу на оно што говори или ради. Сви ми повређујемо људе које волимо и често говоримо ствари које не желимо да кажемо. То није злочин, и није нужно нешто ужасно.

Ово не важи у следећем случају: Као и свако друго правило, постоје изузеци. Овај пост није за људе који су жртве насилног понашања или снажног манипулативног понашања. Ако сматрате да је ваш случај озбиљнији, постоји само један водич за вас - напустите ову особу што је пре могуће. Потражите помоћ и одмах раскините везу или брак.

Фото: Депозит

3. Тражите промену

Не постоји ни најмањи разлог да се толерише непоштовање – захтевајте промену. Видите, кад кажем „захтевати“, не мислим да постављате ултиматуме, да будете непристојни или да се понашате без поштовања. Уместо тога, објасните зашто и како вам партнер штети. Поделите своја осећања и објасните да не желите да се тако осећате. Понудите помоћ. На пример, сваки пут када се ваш партнер понаша без поштовања, обавестили бисте га да би он тога био свестан. Потражите његову искреност и приметите да ли покушава да исправи своје понашање.

4. Не очекујте промене

Ово је оштра тачка. Постоји једна ствар у овом водичу која се не поклапа са оним што ће вам рећи већина саветника за односе. И обично се слажем са њима. Али не сада.

Кажу да никада не захтевамо промене јер једина особа коју можемо активно да променимо на овом свету смо ми сами. Ако се неко промени, то је само зато што је хтео. И слажем се. Али оно што изостављају је да треба да тражите промену када је то неопходно - као што је случај са непоштовањем у вези. Ваш партнер би увек имао избор да се промени или не, али му се мора дати прилика да то уради.

Све то звучи тако слатко и лепо, али ево договора. Не очекујте да ће се промена десити. Нажалост, нема много људи који су спремни да се потруде да промене себе. Дакле, немојте то очекивати. Уместо тога, будите пријатно изненађени када се то догоди.

5. Али шта ако се промена не деси? Не дајте другу шансу

Један од најбољих начина да се заглавите у вези без поштовања јесте да наставите да дајете другој особи шансу да исправи своје понашање без поштовања.

Одредите период - месец, два месеца, или ако је нешто озбиљно - неколико недеља. Посматрајте да ли ваш партнер покушава да се промени. Ако се промена не догоди, ако он настави да виче на вас и чини да се осећате јадно, ако настави да буде љубоморан без разлога, ако вас игнорише – не дајте другу шансу. То је оно што га охрабрује да настави то да ради. Ако дате другу шансу, постоји 50% шансе да ћете дати још више шанси.

6. Одлази

Знам да звучи превише лако за рећи. То је само реч, али имате осећања према овој особи. Заљубљени сте и заиста желите да то успе.

Љубав и бол нису пријатељи. Ако боли, то не чини љубав дубљом, чини ожиљке дубљим. Љубав лечи и даје наду. Љубав вас обухвата и чини бољом особом. Љубав је чиста и не долази често.

7. Научите своју лекцију

Без обзира на бол и тугу, без обзира на сломљено срце, научите лекцију. Воли себе. Научите како да волите себе на начин који показује самопоштовање, како се нико други не би усудио да вас не поштује. То је прва лекција. Непоштовање у вези је болно, али можемо или да се волимо довољно да се променимо, или да волимо себе довољно да наставимо даље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas