Oglas
· · Komentari: 0
STARE TEHNIKE MUVANJA

7 načina da flertujete kao VIKTORIJANAC: Ako vam je nekada ispala maramica na pod, evo šta ste poručili simpatiji

Viktorijansko doba bilo je frustrirajuće vreme da budete mladi i zaljubljeni, pošto su kruta ograničenja društvenih konvencija često značila da je svaki vaš pokret proveravan od strane pratioca.

1642416858_pjimage---2022-01-17T115401.470.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

LJubazan razgovor o vremenu ne može baš da vas odvede daleko u igri udvaranja, pa su mnogi mladi (i ne tako mladi) ljubavnici smislili genijalne načine da se bave svojim ljubavnim aferama. Ako tražite način da začinite sopstvenu romansu, mogli biste da se ugledate na ove ljubavi iz 19. veka - samo se uverite da predmet vašeg divljenja ima isti vodič za bonton.

1. Napišite pismo…

Viktorijanci su bili strastveni pisci pisama, a u nekim delovima Londona pošta je isporučivana i do sedam puta dnevno, što znači da je beleška mogla biti napisana, poslata poštom i isporučena u roku od nekoliko sati. Pismo bi moglo biti savršen način da se približite objektu vaše želje, ali hiroviti viktorijanski maniri često su otežavali savladavanje ispravnog pristupa. Kao rezultat toga, objavljeni su brojni priručnici koji su davali šablonska pisma za dopisnike koji su prvi put u igri.

Sledeći primer je šablon za muškarca koji želi da podstakne udvaranje nakon što je samo jednom sreo ženu:

Gospođo,

Jedva pronalazim hrabrosti da vam se obratim, a pogotovo što ne mogu sebi da laskam da ste me na bilo koji način primetili. Ali, rizikujući da izazovem vaše nezadovoljstvo, osećam se primoran da izrazim, sa svim poštovanjem, i da priznam da ste izazvali osećanja toplija od onih koja bi zahtevalo samo poznanstvo.

Pročitajte još: 7 stvari koje treba uraditi kada trpite NEPOŠTOVANJE u vezi

Knjiga je takođe nudila šablone za žene kako da odgovornj, bilo ohrabrujuće ili ne. One koje žele da prekinu takvo flertovanje mogle bi da odgovore na sledeći način:

Gospođica— izlaže svoje komplimente gospodinu— i iako nije voljna da njegovo pismo smatra uvredom, veruje da će u budućnosti, ako se sretne sa gospodinom— on uvideti neophodnost da se uzdrži od obraćanja njoj pod bilo kojim okolnostima.

2. … ali budite pažljivi gde stavljate pečat.

LJubiteljima iz 19. veka ponekad je bilo teško da svoja pisma čuvaju privatnim, jer su beleške mogle da se čitaju naglas za zabavu cele porodice. Da bi to zaobišli, neki su navodno počeli da koriste pozicioniranje marke na koverti kako bi otkrili tajnu poruku. Tačno značenje različitih pozicioniranja verovatno je variralo između parova i nije sasvim jasno u kojoj meri je sistem korišćen, ali su tokom vremena brojni pisci pokušali da kodifikuju sistem. Jedan takav primer otkriva sledeća značenja: 

Gospođo,

Naopako, postavljeno dijagonalno na levoj strani koverte: „Tvoja ljubav me oduševljava."

Naopako u sredini koverte: „Kada ću te videti?“

Naopako na desnoj strani koverte: „Nisam slobodan."

Desno gore na levoj strani: "Volim te."

Na kraju, poštanski administratori su odredili da markice moraju da se stave u gornji desni ugao koverti - čime su uništili sistem.

3. Lepeze

Plesovi i balovi bili su dobra prilika da se mladi ljubavnici upoznaju, uživajući u ljubaznom ćaskanju i čednom plesu ili dva. Ali ovaj umereni stil romantike nije bio svačiji ukus, a izvesne mlade žene su navodno počele da koriste svoje lepeze da prenesu prilično hrabru poruku svojoj simpatiji.

Izvestan broj proizvođača lepeza iz 19. veka brzo je napravio pamflete u kojima je detaljno opisan „kod lepeza“, iako je ideja o potpuno "iskodiranoj" lepezi bila više reklamni trik nego stvarnost.

Jedan takav primer bio je luksuzni pariski proizvođač lepeza Žan-Pjer Duvelroa, koji je izneo sledeća značenja:

Nosi u levoj ruci, otvori: „Dođi i pričaj sa mnom.“

Sporo pomeranje lepeze: „Udata sam."

Brzo: „Verena sam.“

Otvori i zatvori: „Ti si okrutan."

4. ... ili maramica.

Lepeze nisu bile jedini dodatak koji je navodno bio angažovan u potrazi za ljubavlju; o maramici se takođe pričalo kao o jednostavnom načinu da se pošalje poruka preko prepune sobe. U svojoj čudesnoj knjizi (1890), Henri J. Vehman je obezbedio sredstvo za koketiranje u vidu maramice:

Brisanje preko usana: „Želim poznanstvo."

Okretanje u obe ruke: „Ravnodušnost."

Ispuštanje: "Bićemo prijatelji."

Okrećući se u levoj ruci: „Želim da te se otarasim.”

5. Reci to cvećem.

Možda je najpoznatiji metod flertovanja među viktorijancima bio jezik cveća. Objavljeno je nekoliko vodiča sa detaljima o složenosti koda, u kojem je svaki cvet imao značenje, pa čak i boja trake kojom su bili vezani i ugao pod kojim su predati mogli su imati značaj.

Etiketa cveća (1852) ponudila je ovaj složen savet: „Ako cvetu ili biljci treba da prethodi zamenica Ja, ona mora biti predstavljen u položaju nagnutom prema levoj ruci. Ako treba da izrazi zamenicu Ti, trebalo bi da se naginje udesno.”

Mnoga značenja potiču iz tradicionalnog engleskog folklora, ali nekim egzotičnijim predmetima dali su izmišljeni značaj maštovitih viktorijanskih pisaca etiketa. Prema priručniku, crvena ruža je značila „lepotu“, prugasti karanfil „odbijanje“, žuti iris „strast“ i, šarmantno, poklon ananasa znači „održavanje obećanja“.

6. Dodajte im karticu.

Karte za flert, koje se ponekad nazivaju i kartice za pratnju ili poznanstvo, bile su bezobrazni papirići unapred odštampanog papira koje su američki samci koristili u kasnoj viktorijanskoj eri da probiju led. Mogle su biti direktne („Veoma želim da te upoznam“), skraćene („Može li intenzivna  pomoć kući?“), pa čak i pomalo skandalozne („Nisam oženjen i dobar sam za provod“).

Često su bile praćene ilustracijama koji je ponekad ispisivao deo poruke u rebus kodu. Većina je bila bezbrižna i parodirala je bonton oko formalnijih vizitkarti koje su viktorijanci koristili da se predstavljaju, najavljuju posetu, izražavaju saučešće ili napominju da su pokušali da posete nekoga

Karte su bile još jedan odličan način da se izbegnu pratioci, jer je zainteresovana strana mogla relativno diskretno da je dobaci svojoj simpatiji, tako što će se sakriti iza rukavice ili lepeze.

7. Ukoli sve ostalo ne uspe, probajte sa oglasima.

Oglasi u novinama često su predstavljali siguran prostor za viktorijansku romansu. Dr Alun Viti, istoričar sa Univerziteta u Ekseteru, pregledao je poverljive oglase u londonskim novinama Evening Standard između 1870-ih i 1890-ih i pronašao ono što je on nazvao „raštalište seksualnih tenzija”—i neke zgodne nadimke.

Jedan primer je glasio: „Krajnje jadan i slomljenog srca. Moram da te vidim draga moja. Molim te, napiši i odredi vreme i mesto, uz svaki rizik. Mogu proći pored kuće ako je potrebno, u maloj kočiji.”

Drugi je glasio: "Mače, nadam se da si srećan. Ja sam najnesrećnija. Piši nam kući pre sledeće srede; ne mogu da podnesem godinu dana. Moli se da te vidim, za staru ljubav, koja je još jača."

Ovi tragovi nedozvoljenih poslova i slomljenih srca posebno su potresni jer često ne znamo kako se priča završila; nemamo načina da saznamo da li je „Mače“ ili bilo koji drugi primalac ikada pročitao poruke ili odgovorio. Međutim, javna priroda ovih kodiranih poruka sugeriše nivo očaja, a možda i poslednji pokušaj da se ponovo rasplamsa umirući plamen, kao na primer u ovoj iskrenoj molbi: „UVEK U JEDANAEST: Najdraža, poslušao sam tvoje pismo. Imaj milosti, slamaš mi srce. Nikada da te vidim, nikad ne čujem – osim da mi kažeš da „ne dolazim“. Za ime Boga draga ljubavi, završi ovo na ovaj ili onaj način. Ne mogu, ne mogu to da podnesem. Previše ste okrutni.”

BONUS VIDEO: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas