· · Коментари: 0
МУШКАРЦИ

Мушки климакс почиње пре 40. године, а највише желе једну ствар

Симптоми кризе средњих година су: незадовољни сте животом, имате потребу да почнете да се бавите спортом, лоше спавате, променили сте стил облачења, а страхови за сопствено здравље све израженији.

1623157684_kriza-srednjih-godina.png
Фото: Депозитфото

Како прихватити чињеницу да су најлепше године неповратно прохујале? Или је можда још болније сазнање да их нису проживели онако како су желели.

Прочитајте још: Ђумбир, куркуму, лимунов сок, црни бибер и мало љуте папричице... ТУРСКИ ШОТ против короне и ДУГИН ЛЕК залудели туристе (ФОТО)

- Криза средњих година је свест о томе да нисмо живели живот какав смо желели, већ како смо морали или како су нам други наметнули - каже психотерапеут и писац Марко Браковић. - Криза средњих година се код мушкарца манифестује кроз уверење да му живот неумитно пролази и тада доноси одлуку да напокон почне да ради оно што истински жели и што је пропустио.

А, породична срећа?
Када је реч о породичном животу, више од 40 % није задовољно, а нешто изнад 50 % није остварило жељени успех на пословном плану. Мушкарци који су у партнерским односима или имају децу били су задовољнији, али не много.

Истраживање о кризи средњих година

Средње године се најчешће дефинишу као раздобље живота између 45 и 60 година, када човек више није млад, али ни стар. Овом темом се бавио и магазин који је спровео анкету са циљем да се открије са којим се стрепњама и страховима суочавају мушкарци у средњем животном добу.

Сви су добро, али нико се не осећа сјајно

Већина је признала да се осећа прилично добро, али је врло мало оних који су рекли да су сјајно. Мушкарци који зарађују 100.000 долара годишње или више навели су да су задовољнији, док је сваки четврти нагињао ка кризи средњих година.

Прочитајте још: Терапеути тврде да се БРАКОВИ распадају јер се партнери не познају!

Упитани да прокоментаришу да ли су бољи дани пред њима, иза њих или управо проживљавају најлепши период, више од половине испитаника изразило је оптимизам у погледу онога шта ће бити сутра, док је готово сваки четврти имао осећај да је већ достигао врхунац у животу.

Напрасно мењају стил живота Фото: Депозит

Чега се мушкарац плаши?

- Потребно вам је мало одмора да бисте били срећнији и испуњенији - каже психотерапеуткиња Тенијел Браун. - Немојте да заборавите да испланирате годишњи одмор. Посветите се ономе што сте одувек желели да радите викендом. Већина нас само прати пословне планове, пронађите мало времена и за своје приоритете.

Смрт их не плаши, али болест је паника!

У средњим годинама људи више посвећују пажњу здрављу, а анкета је показала и да мушкарци највише страхују од инфаркта, потом од рака, деменције и дијабетеса. Уколико изузмемо здравствени аспект, највише се плаше изненадне катастрофе или трагедије, али и евентуалног прекида емотивне везе, док је најмањи број оних који се боје старости.

Прочитајте још: Истраживање открива: Погледајте партнера и сазнајте да ли вас вара

Шта желе мушкарци у средњим годинама?

- Што се тиче бриге о здрављу она не мора, мада може бити присутна, у зависности од година и укупног здравственог стања - наглашава Браковић. - Криза се не мора јавити у каснијим годинама, може и у раним тридесетим. Боље материјално стање може помоћи да се она лакше превазиђе, али новац није гаранција за срећу и испуњеност. Особе у овој фази живота чезну за осећајем заљубљености, путовањима, новим колима, куповином мотора или имају потребу да опсесивно вежбају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.