Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Ово су 3 СИГНАЛА да је жена запала у КРИЗУ средњих година

Психолошкиња Јулија Кузнетсова открива како преживети ово прилично тешко време без губитка себе

1682810925_1678280674_shutterstock_2153933929.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Криза средњих година је симбол нормалне старосне кризе, дешава се скоро свима у доби од 40-45 година. Ово је време када устаљени начин живота више не одговара, а нешто ново још није дошло да га замени. У овој фази човек може себи да постави питања шта му је сада заиста важно у животу, да ли је задовољан оним што је већ постигао итд. И то је потенцијал кризе: када она прође, човек може стећи позитивне промене у себи и свом животу.

С једне стране, до 40-45 година, особа акумулира довољно животног искуства и утисака које треба преиспитати. С друге стране, обично људи до овог узраста већ постижу неке успехе у каријери, деца одрастају и осамостаљују се, брачне везе су се на одређени начин развиле.

Прочитајте још: Спречите БРЗО НАКУПЉАЊЕ ПРАШИНЕ У ДОМУ: Направите спреј од састојака које већ имате у кући (РЕЦЕПТ)

И ово је такође време када жена може приметити промене везане за узраст у изгледу, здрављу итд. Чини се да се уобичајени ритам живота уништава сам од себе, што поставља питање човеку: „Како да изградим свој живот даље?“

Симптоми старосне кризе код жена

Како пребродити ово време
Тешко да је кризу средњих година могуће пребродити без икаквих потешкоћа. Непријатна искуства ће се појавити, она су део нашег живота и сигнал да би било сјајно нешто променити. Али чак и ако се чини да се цео познати живот руши, можете помоћи и подржати себе.Подсетите се својих достигнућа: узмите комад папира и запишите све важне ствари које сте до сада постигли. Ово ће помоћи да се превазиђе депресијација и смањи степен непријатних искустава.

1. Недоследност изгледа са годинама. За неке жене, промене у изгледу повезане са годинама могу бити тешко прихватљиве, утичу на самопоштовање и осећај самопривлачности. Може се чинити да жена покушава да изгледа млађе или старије од својих правих година. Наравно, сјајно је бринути о себи у било ком узрасту, али важно је да то чините за себе, а не само из страха да не будете непривлачни.

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите

2. Повећана раздражљивост. Свака криза је праћена не увек пријатним емоционалним искуствима. Особа која живи у старосној кризи постаје осетљивија на околне догађаје, јер је у сталној напетости. Због тога се често могу појавити меланхолија, малодушност, узнемиреност и друге непријатне емоције.

3. Девалвација свега постигнутог. На неки начин, девалвација је одбрамбени механизам наше психе: када се плашимо да нешто изгубимо, чини се да нам је лакше да се претварамо да нам то у ствари уопште није било важно. Због тога жена може почети да девалвира своју улогу мајке („Они су одрасли, више им не требам”), или професионалну позицију („Нисам више тако тражен специјалиста као пре”) , итд. Унутрашња потреба за реорганизацијом живота може дати подстицај таквој депрецијацији.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas