Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
љубав

Нешто не функционише: Ево када је време за ПАУЗУ У ВЕЗИ

Кад се емотивни партнери нађу на прекретници и ништа није како би требало да буде, пауза може да буде разумно решење. Љубавни тајм-аут нужно не значи раскид, него још један зрелији поглед на стварност.

1599996680_man-3694475_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Дуготрајна веза истовремено подразумева и љубав и фрустрацију. Неким паровима није потребно много времена да препознају шта заиста желе, другима треба више, поједини то често чине, растају се и мире... Једноставно, у ситуацији кад се од дрвета не види шума и док је заједнички живот загушен интензивним емоцијама, то је покушај добијања нове, здравије перспективе, али и неопходног емоционалног простора. Иако креирана без стреса на дневном нивоу, нова перспектива није гаранција да вези није крај, али јесте да су будуће одлуке рационалније.

Предах (не)значи раскид

Живот је састављен од сложених одлука, а једна од њих јесте и да се направи корак уназад кад сте већ у ситуацији да не желите раскид, али вам је потребна пауза да размислите о будућности. Пауза има смисла кад је веза у критичној фази и уједно знак да постоје ствари на које међусобно мора да се укаже.

Иако би то могла бити добра прилика да се одређено време проведе одвојено због преиспитивања, такав предлог не мора да наиђе на одобравање партнера и огромне су шансе да то буде схваћен као раскид. С друге стране, због свих страхова који прате раскиде, тајм-аут на известан начин може бити и тактика за постепено повлачење из агоније која траје. Зато је сасвим разумљиво да оваква одлука мора да буде дубоко промишљена и пре свега обострана.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: ВОЛИМ моју девојку, али током СЕКСА мислим на другу! Да ли је то НОРМАЛНО?

Будите искрени према себи  

Пре него што притиснете дугме за паузу, искрено преиспитајте себе, своје емоције и жеље. Објективно, није проблематична жеља да се у јеку лоше фазе узме предах и размисли, мада експерти за везе тврде да то баш није добро време за паузу. Много је ефикасније поразговарати и покушати проблеме решити тимски, што не важи после откривеног неверства или неког другог неопростивог греха. Доношење одлука после такве трауме заиста захтева мир.

Непријатна питања

Пауза је најчешће корак уназад и може да значи и слабост да се директно изађе из везе. Ако сте несигурни кад је реч о партнеру, морате да поставите питања која нису угодна. У таквој ситуацији повлачење није решење, пауза такође. Вама требају суштинске информације виталне за везу. Тражите од партнера да каже како се осећа, чак и ако вам се не допадне то што каже. На крају, кад отворено кренете у решавање проблема или заједнички донесете одлуку да је привремена раздвојеност добар потез, то је и даље само део огромног процеса прегруписавања и тренутак да се започне прави дијалог.

Фото: Депосит

Понекад двоје заиста не могу да помире своје потребе, што може бити болно нарочито кад су још емотивно везани. Онда је продуктивније да се смањи притисак и са дистанце открије узрок. Ако он и даље не може да се реши, онда вам преостаје само да све прекинете сигурни да сте дали све од себе. Иначе, нормално је да многи парови пролазе кроз ту фазу удаљавања: мање имају заједничког времена, спавају одвојено... Док се ствари не среде.

О томе обоје треба да одлуче и да се држе задате речи и не мешају у живот другог. То је отприлике две недеље како бисте средили мисли и вратили се на разговор. Неко их можда схвати као одмор, заборав, допадне му се... Зависи и колико су проблеми тешки. Обома може да значи ако томе искрено приступе. То може бити и свеж, романтичан и сексуалан почетак ако схватите да вам је партнер важнији од тамо неких безначајних неспоразума. Можда је све то питање вашег ега, а не правог разлога. Предах је као један изразито скуп дијамантски прстен. Можда у животу добијете један, два, најчешће ниједан!

Прочитајте још: Сексуална привлачност је важна у вези, али ове ДВЕ СТВАРИ СУ ВАЖНИЈЕ

Утврдите правила понашања

Поставите границе, јер без јасног договора предах нема функцију: да ли ћете се током тог времена уопште виђати, смете ли да се упуштате у кратке везе? Све запишите како не би било неспоразума.

Поставите границе.

Ако поставите правила, онда их се држите. Уколико сте се договорили да је једном од вас потребно више кисеоника, то не значи да је у реду да се срећете и завршите у кревету. Ако се још договорите да не идете у туђи кревет, немојте то да чините ни у тајности. Нема оправдања да то није превара јер нисте тренутно у вези.

Фото: Пиxабаy

Све мора да има крај, па и период размишљања. Неопходно време заснива се на проблематици, али датум је реална ствар. Ако осећате да би партнер требало да код себе промени неколико ствари (контрола беса, нека зависност, изласци), две недеље неће бити довољне да би се нешто променило.

Прочитајте још: Ево због чега "ДОБРА ХЕМИЈА" није довољна да би ВЕЗА опстала

Док одржавате дистанцу, добро процените све што вам је на уму, можете ли даље да толеришете неке навике или не. Да ли вас гуши контролом па сте једва удахнули слободу? Шта је боље кад сте раздвојени, а шта је то што вам недостаје?

Размислите о томе шта вам смета, а шта вам прија код партнера.

Проводите време са пријатељима и породицом којима нисте могли да се посветите. Ако хоћете да излазите са пријатељима, понашајте се нормално, а не као да сте изашли из затвора, то је свакако боље него да сте код куће и мислите шта он ради и где је.

Не износите прљав веш свима с којима сте попили кафу. Ако околина буде све сазнала, биће им веома тешко да се у евентуалној будућности понашају као до тада. Ваљда имате поверљиву пријатељицу којој можете да изнесете све дилеме, а који ће вас слушати и дати савет.

Ако сте и на секунд срећнији и осећате се боље у новонасталој ситуацији, то је  сигуран знак да ствари иду ка свом крају и да је време да се окренете будућности. У том случају не допустите да вас партнер убеђује у супротно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas