· · Коментари: 0
УТИЦАЈ НА ЗДРАВЉЕ

СЕКС КАО ЛЕК: Зашто треба водити љубав што чешће

Повећана сексуална активност је веома добра за ваш организам!

1606083324_Depositphotos_133224284_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Секс је за већину људи једно од највећих задовољстава, али може имати и низ других благодати.

1. Секс поправља расположење

После вођења љубави неминовно ћете се осећати боље захваљујући хормонима који се ослобађају након оргазма, као и многим ензимима, а један од њих је ендорфин.

Прочитајте још: СТРАСТ бледи после годину дана? Научници објашњавају зашто се то дешава

Хормон окситоцин, који се повећано лучи током секса, чини људе љубазнијим према партнерима, смирује и тера на спавање. Жене могу да га произведу четири пута више него мушкарци. 

Окситоцин се зове и хормон “грљења”, јер се ослобађа након 20 минута грљења

Други значајни неуротрансмитер је серотонин који је главни антидепресив и најзаслужнији за смех, осећај среће и опуштеност после секса.

2. Секс је добар је за ваше срце

Студија спроведена на Универзитету у Белфасту је открила да упражњавање секса три пута недељно драстично смањује ризик од срчаног или можданог удара. Научници кажу да није тачна претпоставка да мушкарци имају већу шансу од добијања срчаног удара током сексуалног односа у 40-им и 50-им годинама.

Прочитајте још: Зашто се враћамо БИВШИМА уместо да тражимо НОВУ ЉУБАВ?

3. Секс штити од прехладе

Фото: Депозит

Сексуални односи повећавају ваш имунитет и самим тим штите вас од прехладе и грипа. Утврђено је да уколико парови упражњавају сексуални однос два или више пута недељно, имају већи ниво имуноглобулина, који помаже вашем имуном систему да се бори против вируса.

Сексом против прехладе!

4. Секс продужава живот

Студија о дуговечности и сексу је открила да они који имају секс мање од једном недељно, имају дупло већи ризик да умру млађи од оних који су активни два пута седмично.

Прочитајте још: Како да знамо да је баш та љубав НАЈВЕЋА У ЖИВОТУ: Психолог објашњава

5. Секс повећава плодност

Тврдња да уздржавање од ејакулације повећава квалитет и мобилност сперме да би се брже оплодила јајна ћелија је потпуни мит.

– Кад сперма дуго стоји у пасеменику, дугој савијеној комори, она брзо умире. Чешћа сексуална активност даје бољи квалитет сперме, осим у случају кад мушкарац има нижи ниво спематозоида. Да бисте побољшали плодност, боље је имати секс често него суздржавати се – рекла је гинеколог Џилијан Локвуд.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.