Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СИНДРОМ БАЛКАНСКОГ МУШКАРЦА: Мачизам насупрот потребе за јаком и доминантном женом

Балкан је регија са богатом историјом, културом и традицијом. Међутим, у оквиру те шарене културне слике, можемо препознати нешто што се често назива "Синдром балканског мушкарца". Резултати најновијих истраживања су показали да 87 одсто мушкараца жели да се скраси поред жене која је интелигентнија од њих и зарађује више новца.

1697113838_1.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ова појава је комплексна и тешко је свести је на једноставне описе, али може се анализирати кроз неколико кључних аспеката.

1. Мачизам и традиционалне вредности:

Балкански мушкарац често се перципира као носилац традиционалних вредности, укључујући мужевност, храброст и често изражавање своје доминације. Ово може резултирати ригидним родним улогама и недостатком отворености за промене.

2. Понос и Част:

Балкански мушкарци често везују свој понос и част за своју породицу, име и често и национални идентитет. Ово може довести до конфликата и насиља у име те части.

3. Патријархални Односи:

Традиционални балкански друштвени модели често фаворизују патријархалне односе у којима мушкарац има доминантну улогу. Ово може стварати неравнотежу моћи и ограничити слободе женама.

4. Осетљивост и Емотивност:

Супротно очекивањима о тврдој мушкости, балкански мушкарци су често изузетно емотивни и осетљиви. Ово се ретко отворено изражава, али је присутно испод површине.

5. Социјални Притисак:

Мушкарци на Балкану често осећају јак социјални притисак да испуне традиционалне улоге и очекивања друштва, што може довести до конфузије и несигурности.

Важно је напоменути да "Синдром балканског Мушкарца" није универзална карактеристика свих мушкараца на Балкану.

Штавише, да се времена мењају сведочи чињеница да је 58 одсто мушкараца рекло да би било срећно са женом која је чак “мало виша“ од њих, а резултати најновијих истраживања су показали да чак 87 одсто мушкараца жели да се скраси поред жене која је интелигентнија од њих и зарађује више новца. 

 - И пре неколико деценија жене су такође биле образоване и независне, али ипак су имале проблем са мушкарцима због тога. У последњих неколико година број жена које зарађују више од мушкараца је све већи, па то постаје нормална појава - каже Хелен Фишер, антрополог.

Студија, која је овај феномен назвала “Клуни ефекат“, обухватила је преко пет хиљада учесника и показала да су и то жене сада постале избирљивије, а мушкарци све романтичнији.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas