· · Коментари: 0

Тајне лоше утичу на везу, али шта би ипак требало да прећутимо

Не морамо да будемо психолози да бисте знали да чување тајни у вези није најбоља идеја. Обележје сваке везе - било да је у питању партнер, породица или пријатељ је - поверење. Поверење је основна компонента здраве везе

1670926967_shutterstock_1284433759.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Недостатак поверења је често велики проблем. Иако не морате да кажете породици и пријатељима све у вези са својим животм, чување одређених тајни од партнера може да буде штетно, посебно када нарушава поверење. Наравно, свако има право на приватност, што је нормално и здраво, али одређене тајне нису добре.

Како повући границу између тајности и приватности

Не делити сваки аспект живота са партнером разликује се од чувања тајни од њега. Одржавање живота приватним није лоша ствар и може да буде здраво, али до одређене границе.  Међутим, ако сте непоштени из неког разлога и кријете важне информације или обмањујете партнера о нечему што би требало да зна, то је токсична особина и знак да заиста не бринете довољно о партнеру. Чување тајни уноси неповерење и поставља препреку да будете истински блиски и повезани.

Прочитајте још: Не игноришите ове сигнале ако желите здраву везу: Да ли се бавите проблемима?

Тајне уништавају односе

Чување тајне, односно прикривање истине, нарушава поверење. Ипак, уводи и друге штетне аспекте у ваш свакодневни свет. Када један партнер крије нешто, то може да остави другог партнера да се осец́а несигурно и негативно у вези.

Бити преварен такође може да утиче на ваше ментално и физичко здравље. Такође може да доведе до тога да се особа изолује, да се осећа усамљено и постане депресивна и анксиозна.

Најчешће чуване тајне

Обично људи у везама чувају тајне о стварима за које не желе да њихов партнер зна. Често укључују велике теме везане за посвећеност и новац, а може да буде и знак преваре.

Према истраживању у Великој Британији, најчешће тајне које чувају парови укључују финансијска питања, гледање порнографије, неверство и састајање или разговор са бившим партнером. Поред тога, велика четвртина учесника анкете признала је да су чували тајну више од четврт века. Иако постоји толико различитих разлога зашто људи чувају тајне, постоје неки типови личности за које је већа вероватноћа да ће то учинити.

Ствари које је добро држати приватним

Са друге стране, постоје многе ствари које се могу држати приватним и то је сасвим у реду. То је зато што иза њих нема зле намере, манипулације или покушаја контроле или преваре. На пример, ако ви или ваш партнер пишете у дневник, никада не би требало читати унутрашње мисли које нису намењене за дељење.

Друга тема је породица. Ако вам се не свиђају одређени чланови партнерове породице, нема потребе да то износите.

Прочитајте још: "Током наших једанаест година брака, препознала сам неколико критичних тачака": Жена открива шта је сазнала након једне деценије брака

- Ово је једна од најтежих тајни за чување, али једна од најважнијих. Свакако не морате да кажете да их волите, али изношење било какве мржње ће се само вратити лоше - објашањава клинички психолог Паулу де Помпоу, пише Тхе Лист.

Такође, оно што бисмо требали да тајимо је и изношење детаља о везама из прошлости.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.