Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРЕЋА, СЕДМА ИЛИ ДЕСЕТА година брака, када се јавља највећа криза?

Брак се годинама мења, људи се мењају, околности су другачије. Ово је важан и неопходан део еволуције породичних односа.

1703158528_shutterstock_1312254920-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

По правилу, криза настаје у пару када један или оба супружника имају потребу да трансформишу свој постојећи однос. Како препознати да сте сада у кризи породице, за портал тхесyмбол.ру открива психолошкиња Надежда Ефремова.

О породичној кризи

Породична криза је нестабилно емоционално стање свих учесника у вези, које је реакција на промену познате и устаљене ситуације и немогућност флексибилног и брзог прилагођавања новим околностима.

Како да схватите да сте сада у породичној кризи? Ово нећете моћи ни са чим побркати - осећаћете се нелагодно од партнера. Чиниће се да је дошао крај везе, да су се он(и) променили и то заувек. У овом периоду карактеристичан је осећај електрицитета у ваздуху. Партнери по правилу имају два стања кроз која пролазе кроз ове периоде:

  • Потпуно се повлаче у себе или свој посао, покушавајући да разреше своја осећања на дистанци од партнера.
  • У породици се појављују гласне свађе. Много свађа. То се дешава зато што су оба партнера потребни нови услови "игре". По правилу деца највише пате због гласних свађа.

Фазе криза

Прва година

Идемо од састанка до брака. Током овог периода, партнери доживљавају снажну емоционалну привлачност једно према другом (ово је такође олакшано хормонским коктелом у крви). Најчешће се постављају питања вредности, очекивања од односа и заједничког живота. Ако у првој години веза није довела до одрживог кретања ка стварању породице и дома, тада, по правилу, прва криза долази у помоћ. Уз њу ће пар или ући у свој нови статус или ће се раздвојити како би наставио потрагу за одговарајућим партнером.

Трећа година

У периоду када "ружичасте наочаре" отпадају, хормони престају да загревају вашу везу, а ви остајете сами са особом, пажљиво проучавајући једно друго не само са позитивне стране, већ обраћајући пажњу и на недостатке. Чешће се током овог периода развијају правила заједничког живота: деле се подручја одговорности, развијају се начини решавања свађа и сукоба. Такође, ту супружници тестирају нову стварност у којој се могу приближавати и удаљавати једно од другог (ту он почиње да жели да проводи време не само заједно, већ и са пријатељима, а она се присећа да је је изгубила све своје пријатеље). У овом периоду границе односа се шире и сада се везе јављају не само у пару, већ се шире и на шири круг: у вези се појављују родитељске породице, рођаци, пријатељи супружника. До овог периода развијају се вештине расподеле породичног буџета, организовања слободног времена, управљања свакодневним животом итд. У току су припреме за нову улогу – улогу родитеља.

Типични проблеми са којима се пар суочава у овом периоду:

  • Различите визије о томе како функционише породични модел (због различитих искустава у вези које је сваки супружник видео у својој родитељској породици);
  • Немогућност изградње властитих правила, вредности, традиције у кратком временском периоду, будући да је још увек прилично јак притисак правила и темеља старијих генерација;
  • Неспремност или неспремност за рађање деце једног од супружника;
  • Финансијске потешкоће.

Седам година

Ово је период у којем пар мора имати заједнички посао(ово може бити дете или заједнички посао). Ово је критичан услов да се осигура да пар не раскине током ове кризе.

Ако се дете роди, оба партнера уче нове улоге: мама и тата. Овде се дешава велика транзиција из система у којем су биле само две особе у систем у којем су три особе. Живот се потпуно мења, пажња супружника се прераспоређује једно на друго. По правилу, мушкарац овде постаје љубоморан на дете због претеране укључености жене у процес мајчинства.

Овладавање новом породичном структуром носи са собом неизбежно реструктурирање целе породице. Појављују се нова правила интеракције међу супружницима, граде се нови односи са старијом генерацијом (бака и дека), прераспоређује се породични буџет, усваја се нова хијерархија породичних вредности.

Типични проблеми са којима се пар суочава у овом периоду:

  • Смањен интензитет сексуалних односа
  • Промена улога у пару
  • Жене доживљавају кризу професионалне самоспознаје и осећају завист на "слободи" мушкарца
  • Осећај незадовољства једно другим и односом који се развија

Десет година

Породични живот оба супружника почиње да личи на трчање у круг, где нема ничег новог и разноликог. Супружници се толико добро познају да им то чини још досаднијим у друштву једно другог. Досада и навика не дају прилику да се отворе једни другима у различитим манифестацијама и аспектима. Резултат је спора, али сигурна удаљеност једно од другог. Свако почиње да живи у свом засебном свету, у који је странцима забрањен улазак. Осећаји нестају и замењује их равнодушност. За излазак из ове кризе потребно је водити рачуна о односима и додати им разне активности у слободно време, комуникацију, обуку итд. Важно је одржавати емоционалну везу између партнера како не би дошло до прекида.

Типични проблеми са којима се пар суочава у овом периоду:

  • У вези се појављује трећа особа (љубавник или љубавница)
  • Емоционална замрзнутост
  • Приговори и сукоби
  • Покушај напуштања породице

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas